Znakowanie środków spożywczych komunikatem „bez laktozy”Przepisy prawne z obszaru bezpieczeństwa żywności, zarówno na szczeblu unijnym jak i krajowym, nie zawierają obecnie szczegółowych wymagań dotyczących znakowania środków spożywczych ogólnego spożycia komunikatami odwołującymi się do braku, niskiej lub zmniejszonej zawartości laktozy (takimi jak „bez laktozy”, „bezlaktozowy”, „nie zawiera laktozy”).Przepisy takie w odniesieniu do alergenów zostały opracowane na
poziomie Unii Europejskiej wyłącznie w zakresie znakowania żywności
informacjami o braku lub niskiej zawartości glutenu.
Dotychczas nie ustanowiono na poziomie UE przepisów określających
warunki stosowania komunikatów o nieobecności lub zmniejszonej ilości
laktozy w żywności ogólnego spożycia. Jedną z istotnych przyczyn braku
uregulowania tej kwestii jest duża zmienność indywidualnych tolerancji
laktozy. W związku z powyższym, stosowanie informacji o braku laktozy
powinno być zgodne z ogólnymi wymaganiami w zakresie znakowania
żywności.
Zgodnie z art. 7 rozporządzenia nr 1169/2011 informacje na
temat żywności nie mogą wprowadzać w błąd, w szczególności co do
właściwości i składu środka spożywczego, przez przypisywanie środkowi
spożywczemu działania lub właściwości, których on nie posiada oraz przez
sugerowanie, że środek spożywczy ma szczególne właściwości, gdy w
rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze mają takie
właściwości, zwłaszcza przez szczególne podkreślanie obecności lub braku
określonych składników lub składników odżywczych.
W związku z powyższym, podkreślanie informacji o braku laktozy w
środku spożywczym poprzez zastosowanie komunikatów takich jak „bez
laktozy”, „bezlaktozowy” itp. jest uzasadnione wyłącznie wtedy,
gdy produkt finalny nie zawiera laktozy, oraz gdy konsument mógłby się
spodziewać w danym produkcie występowania laktozy (np. w mleku i
produktach mlecznych, w których standardowo obecna jest laktoza lub w
produktach stosowanych jako zamienniki przetworów mlecznych, np. w tzw.
„mleku” roślinnym, w których - przez analogię - konsument może
spodziewać się obecności laktozy).
Mając na uwadze bezpieczeństwo żywności znakowanej jako
„bezlaktozowa”, podmioty działające na rynku spożywczym zamieszczające w
oznakowaniu, reklamie lub prezentacji środków spożywczych taką
informację powinny posiadać dokumentację potwierdzającą nieobecność laktozy.
Potwierdzeniem, że dana żywność nie zawiera laktozy może być wdrożona
procedura kontroli wewnętrznej ustalona przez przedsiębiorcę w oparciu o
ocenę zagrożenia, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w
sprawie higieny środków spożywczych, jak również wyniki badań
laboratoryjnych surowców i/lub produktów wykonywane z częstotliwością
ustaloną w procedurze kontroli wewnętrznej przez producenta, który
odpowiedzialny jest za bezpieczeństwo żywności. Producent powinien
dołożyć wszelkich starań, aby procedury kontroli wewnętrznej
obowiązujące w zakładzie uwzględniały takie zasady postępowania w
procesie produkcji, które zapewnią bezpieczeństwo konsumentów produktów
znakowanych jako „bezlaktozowe”.
Ze względu na brak regulacji w odniesieniu do maksymalnej zawartości
laktozy w produktach znakowanych jako „bezlaktozowe”, należy dla tego
typu produktów przyjąć wartość możliwie najniższą i najbezpieczniejszą
dla konsumenta, czyli równą granicy oznaczalności metody
enzymatycznej uznawanej w tym przypadku za metodę referencyjną. Wartość
ta wynosi 0,01% (10 mg laktozy na 100 g produktu).
Należy podkreślić, że znakowanie żywności informacją o braku laktozy jest dobrowolne. Jednakże, gdy producent zdecyduje się na takie oznakowanie, powyższe limity i procedury powinny mieć zastosowanie.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|