Czy mleko może być fałszywe? - Zafałszowanie mleka i produktów mlecznychObok wszelkich parametrów mikrobiologicznych, fizykochemicznych, organoleptycznych znajdują się również takie parametry, które służą do oceny prawidłowości i stwierdzeniu, że produkt nie jest zafałszowany.W tym celu jasno sprecyzowana
została definicja środka spożywczego zafałszowanego:
środek spożywczy, którego skład
lub inne właściwości zostały zmienione, a konsument nie został o tym
poinformowany w sposób określony w przepisach rozporządzenia nr 1169/2011, albo
środek spożywczy, w którym zostały wprowadzone zmiany mające na celu ukrycie
jego rzeczywistego składu lub innych właściwości.
Dążąc do usystematyzowania tego
problemu o zafałszowaniu środka spożywczego mówimy w szczególności kiedy:
- dodane
zostały do niego substancje zmieniające skład lub obniżające wartość odżywczą,
- przeciwnie-
odjęto składnik lub zmniejszono zawartość jednego lub kilku składników
- decydujących
o wartości odżywczej lub innej właściwości danego środka spożywczego,
- podjęto
zabiegi mające na celu ukrycie rzeczywistego składu lub nadanie wyglądu
- środka
spożywczego o należytej jakości,
- niezgodnie
z prawdą podano nazwę, skład, datę lub miejsce produkcji, termin
- przydatności
do spożycia lub datę minimalnej trwałości
- został
nieprawidłowo oznakowany
Produkty
mleczne to jedne z najczęściej fałszowanych produkty spożywcze na świecie. Istnieje
szereg przykładów niewłaściwej praktyki fałszowania produktów mlecznych.
Laboratorium JS Hamilton pomoże
wykryć:
- obecność
mleka krowiego w serach owczych lub kozich,
- obecność
tłuszczu obcego w maśle, serze i serze topionym,
- obecność
skrobi w przetworach mlecznych,
- fakt
rozcieńczania mleka płynnego wodą,
- zawyżoną
zawartość składników pożądanych w produkcie, która imitować ma ten o należytej
jakości,
- nieprawidłowe
oznakowanie produktu
Szczególną uwagę w przedmiocie
badań produktów mlecznych kierujemy na analizę triacylogliceroli- dodatku
tłuszczów obcych. Umożliwia ona wykrycie zarówno tłuszczów roślinnych, jak i
zwierzęcych.
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Nie
współpracowałeś jeszcze z nami?
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@jsh.com.pl
ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY!
pełna lista aktualności
|