Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 149 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 178 partiach, z czego 46
zakwestionowano (25,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.
zaniżonego udziału składników stałych (ryby i warzyw), zawyżonego
udziału glazury i niewłaściwych wartości parametrów w tabeli wartości
odżywczych.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 249 partii, z czego w 41 stwierdzono nieprawidłowości (16,5%). Dotyczyły one m.in.:
- Stosowania określenia „swojski” w nazwie wyrobu pochodzącego z przemysłowej produkcji i zawierającego dodatki do żywności.
- Braku podania przy nazwie wyrobu gotowego obowiązkowej informacji o obecności substancji słodzącej.
- Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych
surowców (w tym składników składnika złożonego) lub wskazania
składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Braku wyróżnienia składników alergennych.
- Braku informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o warunkach przechowywania, narzędziu połowowym i obszarze połowu.
Źródło: IJHARS