Chlormequat i Mepiquat w żywnościChlormequat i Mepiquat to regulatory wzrostu roślin, szeroko stosowane w uprawach zbóż (m.in. owsie, pszenicy, jęczmieniu). Ich działanie wpływa na zmniejszenie wydłużenia się komórek, co skutkuje grubszymi, mocniejszymi łodygami. Zmiany w budowie łodyg zapobiegają wyleganiu, tym samym minimalizują ryzyko straty plonów. W wielu krajach spoza UE, Chlormequat i Mepiquat stosuje się do zwiększenia rozgałęziania i kwitnienia upraw owoców i warzyw, a także do zapobiegania przedwczesnemu opadaniu owoców.W związku ze stwierdzeniem potencjalnie szkodliwego wpływu pozostałości
Chlormequatu i Mepiquatu na zdrowie, celem zapewnienia prawidłowości procesów
produkcyjnych oraz bezpieczeństwa żywności dla konsumenta, wprowadzono
rygorystyczne przepisy dotyczące stosowania tych substancji.
Laboratorium Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. przeprowadza analizy
pozwalające na wykrycie i ilościowe oznaczenie pozostałości Chlormequatu i
Mepiquatu w produktach, tj.
- owoce i warzywa,
- zboża,
- produkty o wysokiej zawartości tłuszczu (m.in. orzechy, nasiona oleiste
jak rzepak, słonecznik, soja, sezam, orzeszki, pasy z nasion oleistych
jak masło orzechowe lub sezamowe)
- chmiel, nasiona kakowaca i
produkty z nich otrzymane, kawa, herbata, przyprawy (zioła suszone)
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego, aby poznać szczegóły.
Chcesz
rozpocząć współpracę?
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail: oferty.food@jsh.com.pl
ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY
pełna lista aktualności
|