Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 83 partie miodu. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 83 partiach miodu, z czego 5
zakwestionowano (6,0%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej
wartości liczby diastazowej, zawyżonej zawartości
5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej.
Analiza pyłkowa
Analizę pyłkową wykonano w 35 partiach miodu, z czego 7 zakwestionowano
(20,0%). Nie potwierdzono pochodzenia botanicznego miodów deklarowanych
jako odmianowe (ze względu na brak przewagi pyłku przewodniego
wskazującego na daną odmianę), a także polskiego pochodzenia miodu
wielokwiatowego (z uwagi na obecność ziaren pyłku roślin, które nie
występują na terenie naszego kraju).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano ogółem w przypadku 120 partii (114 partii
miodu i 6 partii produktów na bazie miodu), z czego w 35 stwierdzono
nieprawidłowości (29,2%). Dotyczyły one m.in.:
- Sugerowania specjalnych właściwości miodu poprzez stosowanie deklaracji „naturalny”.
- Podawania nazwy sugerującej odmianę lub typ miodu (np.
„wielokwiatowy z rzepakiem”, „miód pszczeli z gryką”, „miód z przewagą
lipy”) albo deklarowania nieprawidłowej odmiany lub typu, których nie
potwierdziła przeprowadzona analiza pyłkowa.
- Braku obowiązkowej informacji o pochodzeniu.
- Podawania niezgodnie z przepisami danych producenta oraz informacji o
dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości
nominalnej.
Źródło: IJHARS