Nestlé Polska ograniczyło zużycie wody o 18 proc.Z okazji Światowego Dnia Wody, przypadającego 22 marca, Nestlé podsumowuje efekty zarządzania zasobami wody w operacjach firmy w Polsce.– Woda, jako kluczowy zasób, jest w centrum naszych
działań. Dbanie o nią w naturalny sposób wpisuje się w naszą strategię – mówi Tomasz Korytkowski, Kierownik ds. Integracji i Zrównoważonego
Rozwoju w Nestlé Polska – Dzięki m.in. wdrażaniu zamkniętych obiegów,
procesów odzysku oraz programów oszczędnościowych, w ciągu ostatniej dekady ograniczyliśmy
zużycie wody w naszych zakładach produkcyjnych o 18 proc. na tonę produktu.
Nestlé
koncentruje wysiłki na czterech obszarach: fabrykach – zwiększając efektywność
zużycia wody, w obrębie działów wodnych - współpracując z partnerami w celu
ochrony zasobów wody, w całym łańcuchu dostaw rolnych oraz w społecznościach
lokalnych, zwiększając dostęp do czystej wody i urządzeń sanitarnych.
Innowacyjne rozwiązania w polskich fabrykach
W
zakładach Nestlé w Polsce firma wdraża efektywne procesy zarządzania wodą. Obejmują
one m.in. instalację odrębnych liczników dla poszczególnych linii
produkcyjnych, maszyn i procesów. Codzienne odczyty z liczników i ich
aktualizacja w bazach pozwalają na identyfikację obszarów, w których
istnieją możliwości implementowania projektów oszczędnościowych. Na tej
podstawie projekty te są tworzone, wprowadzane i monitorowane.
W fabrykach Nestlé w Polsce dokonano szeregu dodatkowych inwestycji. Na przykład
w zakładzie Nestlé Nutrition w Rzeszowie, w której produkuje się żywność
dla dzieci i niemowląt marki Gerber oraz Bobo Frut, zrealizowano cztery
takie przedsięwzięcia, z czego każde przyniosło oszczędność co najmniej
kilku tysięcy m3 wody rocznie. Zainwestowano tu w specjalistyczną dwustopniową
instalację „odwróconej osmozy”, wdrożono wykorzystywanie wody odzyskanej z
procesu produkcyjnego do regeneracji stacji uzdatniania wody, ponownie
wykorzystuje się także wodę użytą do mycia warzyw. Czwarte przedsięwzięcie obejmuje
odzysk wody z mycia pustych opakowań i procesu pasteryzacji i jej wykorzystanie
do produkcji pary wodnej w kotłowni oraz do chłodzenia. Projekt ten pozwala
zaoszczędzić 14 600 m3 wody rocznie.
Na rzecz
środowiska i lokalnych społeczności
Rozlewnia wody Nestlé Waters w Nałęczowie jako pierwszy zakład w Polsce
została wyróżniona certyfikatem Alliance for Water Stewardship (AWS).
Przyznawany jest on zakładom, które dbają o zasoby wody we współpracy z
lokalną społecznością. Kontrola zewnętrznych ekspertów przed przyznaniem
certyfikatu potwierdziła, że Nestlé Waters troszczy się o wodę w całym procesie
– na poziomie wododziałów i w całym łańcuchu dostaw.
Firma wspiera odpowiedzialne zarządzanie zasobami wody również w wymiarze
lokalnym: zaangażowała się w budowę systemu kanalizacji sanitarnej, która
pozwoli poprawić warunki życia miejscowej społeczności i bezpieczeństwo
ekologiczne w regionie. Zakończenie inwestycji w sołectwie Cynków w
sąsiedztwie zakładu rozlewniczego firmy zaplanowano na ten rok. Inwestycja,
polegająca na rozbudowie linii głównej kanalizacji sanitarnej wraz
z instalacją przepompowni, stworzy możliwość podłączenia gospodarstw
domowych, które dotychczas nie korzystały z kanalizacji.
Również sami pracownicy zakładów Nestlé w Polsce chętnie angażują się w
działania bezpośrednie – np. załoga fabryki wyrobów kulinarnych Nestlé
w Kaliszu od lat pomaga sprzątać okolice zbiornika wodnego Pokrzywnica.
Dotychczas usunięto ok. 10 ton odpadów, zagrażających bioróżnorodności tego
akwenu.
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia z portfolio blisko
1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER,
PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa
na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników
w 8 lokalizacjach.
pełna lista aktualności
|