MRiRW: Łańcuch dostaw żywności – nowe przepisy poprawią funkcjonowanie rynku– Dobre relacje między wszystkimi ogniwami łańcucha, to warunek prawidłowej, rynkowej wyceny produktów, odzwierciedlającej faktyczne koszty produkcji i zapewniającej sprawiedliwy podział wartości dodanej i optymalny poziom inwestycji w całym sektorze rolno-żywnościowym – mówił dziś minister Grzegorz Puda.Na wspólnej konferencji online „Nieuczciwe praktyki handlowe – implementacja dyrektywy 2019/633 i egzekwowanie przepisów” – zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprezentowano obecnie obowiązujące ramy prawno-instytucjonalne oraz planowane zmiany w obszarze przeciwdziałania nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi. Minister Grzegorz Puda poinformował, że nowe przepisy:- mają zagwarantować bardziej przejrzyste warunki funkcjonowania podmiotów w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi;
- przyczynią się do odbudowy rynków lokalnych oraz do ochrony rolników oraz małych i średnich przedsiębiorstw prowadzących działalność w obszarze sprzedaży i przetwórstwa surowców rolnych;
- wzmocnią pewność prowadzenia działalności rolniczej, co pośrednio będzie miało wpływ na konkurencyjność gospodarstw rodzinnych i lepszą opłacalność działalności rolniczej.
Wzmocnienie pozycji producenta rolnegoMinister zadeklarował, że resort rolnictwa będzie dalej podejmował działania które wzmocnią pewność prowadzenia działalności rolniczej oraz wzmocnią pozycję producenta rolnego w łańcuchu dostaw. Przypomniał, że jednym z 9 głównych celów Wspólnej Polityki Rolnej w nowej perspektywie finansowej jest wzmocnienie pozycji producenta rolnego. – Cel ten będzie realizowany m.in. poprzez promowanie współpracy rolników, krótkie łańcuchy rynkowe i krótkie łańcuchy sprzedaży oraz wzmacnianie niewielkich zakładów w zakresie przetwórstwa rolno-żywnościowego, który zapewnia konkurencję między podmiotami skupującymi surowce rolne – podkreślił minister Grzegorz Puda. Działania podejmowane przez UOKiKPrezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Tomasz Chróstny przedstawił bilans działań podejmowanych przez UOKiK. – Ponad 80 postępowań i 90 wystąpień do przedsiębiorców, ponad 700 mln zł nałożonych kar i ponad pół miliarda spłaconych zaległości finansowych dużych podmiotów wobec mniejszych kontrahentów. To bilans naszych działań na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej. Prezes Chróstny podkreślił, że dzięki tym przepisom możliwa stała się szybka i skuteczna eliminacja nieprawidłowości na rynku rolno-spożywczym. Zaznaczył też, że choć obecna ustawa w dużej mierze jest zgodna z założeniami dyrektywy, to nowe przepisy poprawią funkcjonowanie rynku żywności i pomogą walczyć z nadużyciami na nim. – Cieszę się, że projektodawca uwzględnił postulaty Urzędu, np. dotyczące możliwości wydania przez Prezesa Urzędu istotnego poglądu w sprawie i tym samym pomocy przedsiębiorcom i rolnikom w sporze z dużym i nie zawsze uczciwym kontrahentem – podsumował prezes UOKiK. Podczas spotkania omówione zostały również prowadzone przez UOKiK postępowania dotyczące przeciwdziałania nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej, najczęściej występujące nieprawidłowości w relacji dostawca – nabywca. Przedstawiono priorytety UOKiK na 2021 r., którymi są min.: - kwestie dotyczące rabatów i opłat związanych ze sprzedażą produktów rolno-spożywczych;
- monitorowanie sytuacji na rynku tuczu kontraktowego, nasion;
- nieuzasadnione powoływanie się na siłę wyższą.
Rola KOWR Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Małgorzata Gośniowska-Kola zaznaczyła, że KOWR, jako instytucja, bezzwłocznie reaguje na pisemne zawiadomienia producentów rolnych o podejrzeniu naruszenia przepisów dotyczących obowiązku zawierania umów pomiędzy rolnikiem, a jego pierwszym nabywcą. – Monitorujemy sytuację w różnych sektorach rynków rolnych, w których zidentyfikowano problemy i na bieżąco stara się podejmować czynności prewencyjne – poinformowała Małgorzata Gośniowska-Kola. Łańcuch dostaw żywności – przepisy prawneW trakcie konferencji przedstawiono genezę, założenia oraz cele dyrektywy 2019/633 w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych. Krótko podsumowano zgłoszone w trakcie konsultacji społecznych uwagi do projektu ustawy wdrażającej dyrektywę. Zaprezentowano również obecnie obowiązujące przepisy ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi oraz zakres wprowadzonych zmian oraz przepisy w zakresie wprowadzenia obowiązku zawierania pisemnych umów na dostarczenie produktów rolnych. Wirtualnej wymianie doświadczeń towarzyszyło ponad 200 uczestników – reprezentantów podmiotów łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych prowadzących działalność w Polsce.
Źródło: MRiRW.
pełna lista aktualności
|