Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
fresh&cool market: Mrożonki – dynamiczny rynek
Rynek żywności najmniej odczuł skutki kryzysu, a w segmencie mrożonek jeszcze delikatniej. Wartość rynku mrożonek wzrosła w ub. r. o ponad 10 proc. i zdaniem ekspertów, ten rynek będzie się rozwijał.

Tekst: Zofia Kobielska, Ewa Obidzińska

Zalety mrożonej żywności można długo wyliczać. Po pierwsze, argumentuje Tomasz Meller, zastępca dyrektora handlowego w Nordis, mrożenie to najbezpieczniejsza metoda konserwacji. Po wtóre, straty wartości odżywczych są niewielkie. Po trzecie, to produkt wygodny i ekonomiczny. Nie wymaga wstępnej obróbki, dozuje się go w potrzebnej ilości, więc straty są minimalne, czego nie da się powiedzieć o produktach świeżych. Po czwarte, uzupełnia Piotr Żabik, prezes WZPOW Kwidzyn, można z nich szybko przygotować posiłek.
Polacy dostrzegają walory mrożonek, o czym świadczy rosnąca sprzedaż. Zdaniem specjalistów, rynek jednak nie rośnie tak szybko, jak przewidywano.
Większość konsumentów wciąż uważa, że warzywa świeże są zdrowsze – uważa Piotr Żabik...

Marka mrozu się nie boi
Żywność mrożona ma przyszłość jako kategoria produktów pod marką własną sieci lub dystrybutora. W segmencie mrożonek marek własnych jest więcej niż średnia. Dane MRMBR mówią, w 2009 r. ich udział w segmencie mrożonek warzywnych i owocowych wzrósł o blisko dwa punkty - do 23 proc. Mrożonki są też w czołówce kategorii o najwyższym udziale marki własnej w sprzedaży: frytki - 34,6 proc., pizza – 34,2,  dania gotowe – 29,7,  pierogi – 27,3, ryby - 26,1. O potencjale mówi też tempo wzrostu sprzedaży marek własnych: według Nielsen, w segmencie warzyw mrożonych w 2008 r. wzrost wyniósł blisko 281 proc., zaś dań gotowych – o ponad 140 proc.

Nie wszystkie mrożonki w równym stopniu nadają się do produkcji pod markami własnymi. Wojciech Kloss z Metro Group mówi, że duży udział marki własnej dotyczy frytek, ale są to produkty głównie dla HoReCa (duża rotacja, wrażliwość cenowa). Dynamicznie rozwijają się marki własne w mrożonkach warzywnych i owocowych dla odbiorców gastronomiczno-hotelarskich i dla końcowych klientów; a także w daniach gotowych...

Nie zmarnować szansy!
Triumfalny pochód marek własnych w segmencie mrożonek nie może pozostawiać producentów obojętnymi wobec dylematu: walczyć o rynkową pozycję brandu, czy pójść niby łatwiejszą, ale i bardziej obiecującą drogą produkcji pod markami własnymi handlu czy dystrybucji. Decyzja jest łatwiejsza dla krajowych dystrybutorów mrożonek, z których niektórzy, jak choćby firma Ren, wprowadziły i umacniają na rynku własną markę. U nas większość dystrybutorów to producenci, choć, jak zauważają specjaliści, powodzenie marki dystrybutora zależy od zasięgu i sprawności kanałów dystrybucji. Dylemat mają producenci nie prowadzący własnej dystrybucji...

Więcej w lutowym wydaniu "Fresh&Cool Market" branżowego miesięcznika o żywności


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij