Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 178 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (20,2%). Dotyczyły one m.in.:
- Zastosowania nieprawdziwej lub nieprecyzyjnej nazwy składnika (np.
„ziarno kukurydzy” zamiast „kaszka kukurydziana gruba”, „masło w
proszku” – składnik , którego z technologicznego punktu widzenia nie da
się wyprodukować, „mleko pełne w proszku” dla proszku mlecznego
piekarniczego).
- Braku wyszczególnienia wszystkich składników, w tym wchodzących w
skład stosowanych składników złożonych (np. nie podano składu posypki
paprykowej, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, margaryny).
- Braku wyróżnienia alergenów w wykazie składników.
- Braku procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka
spożywczego oraz podkreślonego słowno-graficznie na opakowaniu (np.
soli w produkcie o nazwie „…. z solą”).
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości i wartości odżywczej.
Źródło: IJHARS