Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 144 partie. Ze względu na
niewłaściwą barwę i zapach zakwestionowano 2 partie (1,4%).
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 189 partiach, z czego 27
zakwestionowano (14,3%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.
niewłaściwych danych w tabeli wartości odżywczej, masy netto i
procentowej zawartości składników, wilgotności, stopnia rozdrobnienia
oraz obecności szkodników.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 251 partii, z czego w 24 stwierdzono nieprawidłowości (9,6%). Dotyczyły one m.in.:
- Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu (tj. „płatki żytnie …” dla produktu wytworzonego z mąki żytniej i owsianej).
- Braku określenia odnoszącego się do typu handlowego ryżu (tj. okrągłoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty).
- Podawania sformułowań sugerujących szczególne właściwości produktu
(np. „super foods”, „super … odporność” i „… wsparcie dla zdrowia”) przy
jednoczesnym braku zamieszczenia dozwolonych oświadczeń zdrowotnych
mających związek z takimi ogólnymi komunikatami.
- Braku instrukcji użycia płatków owsianych i kaszy jaglanej.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej,
dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania i ilości
nominalnej.
Źródło: IJHARS