Zmiana rozporządzenia nr 852/2004Rozporządzenie nr 852/2004 ustanawia ogólne zasady higieny środków spożywczych. Jego ostatnia zmiana dotyczy zarządzania alergenami, warunków redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności.Zarządzanie alergenami
Sprzętu, środków transportu i pojemników używanych do zbierania,
transportu lub przechowywania jednej z substancji lub produktów
powodujących alergie lub reakcje nietolerancji nie stosuje się do
zbierania, transportu lub przechowywania żywności niezawierającej danego
alergenu, chyba że zostały one oczyszczone i sprawdzone przynajmniej
pod kątem braku widocznych fragmentów tej substancji lub produktu.
Warunki redystrybucji żywności
Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze mogą redystrybuować
żywność na cele charytatywne, jeśli regularnie sprawdzają jej
przydatność do spożycia przez ludzi oraz brak szkodliwości dla ich
zdrowia. Powinny brać przy tym pod uwagę:
- Okres przydatności do spożycia zapewniający wystarczająco długi
pozostały czas przechowywania. W zależności od sposobu znakowania
żywności w zakresie okresu przydatności do spożycia, jej redystrybucja
dozwolona jest: przed jego upływem (w przypadku żywności opatrzonej
terminem przydatności do spożycia), zarówno przed, jak i po jego upływie
(w przypadku żywności opatrzonej datą minimalnej trwałości) lub w
dowolnym momencie (w przypadku żywności, dla której podawanie daty
minimalnej trwałości nie jest obowiązkowe).
- Warunki przechowywania i transportu.
- Cechy organoleptyczne.
- Zapewnienie identyfikowalności produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Integralność opakowania i datę zamrożenia (w stosownych przypadkach).
Kultura bezpieczeństwa żywności
Podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny wdrożyć i
utrzymywać odpowiednią kulturę bezpieczeństwa żywności, która obejmuje
m.in.:
- Zaangażowanie kierownictwa oraz wszystkich pracowników w bezpieczną produkcję i dystrybucję żywności.
- Świadomość zagrożeń oraz znaczenia bezpieczeństwa i higieny żywności.
- Otwartą i jasną komunikację.
- Wystarczającą dostępność zasobów niezbędnych do zapewnienia właściwego obchodzenia się z żywnością.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|