Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Badania środowiskowe Badania mikrobiologiczne powietrza
Nadzór nad higieną procesu produkcyjnego w zakładach produkujących żywność i nie tylko, powinien obejmować, oprócz kontroli czystości powierzchni i stanu higieny pracowników, również kontrolę czystości powietrza.

Poznanie mikroflory powietrza ma istotne znaczenie do określenia warunków higienicznych panujących w zakładach przemysłu spożywczego oraz do określania mechanizmów zanieczyszczania i psucia się produktów spożywczych. Powietrze otaczając linię produkcyjną może stać się źródłem zanieczyszczenia produktu, a także stanowić swego rodzaju przenośnik mikroorganizmów.


Dominująca mikroflora powietrza zakładów produkcyjnych  to: bakterie mezofilne, gram-dodatnie ziarniaki, gronkowce hemolizujące, promieniowce z rodzaju Streptomyces, przetrwalniki bakterii, zarodniki grzybów strzępkowych z rodzajów Aspergillus i Penicillium, drożdże oraz drobnoustroje chorobotwórcze np. Streptococcus, Helicobacter.


W przemysłowym środowisku wewnętrznym ich źródłem mogą być procesy produkcyjne, ludzie, system wentylacyjno-klimatyzacyjny, wykończeniowe materiały budowlane, wyposażenie, jak i powietrze zewnętrzne wnikające do pomieszczenia.

 

J.S. Hamilton wykonuje pobór powietrza metodą sedymentacyjną oraz z użyciem próbnika powietrza tzw. metoda zderzeniowa. Następnie wykonywane są badania mikrobiologiczne, pozwalające ocenić jakość badanego powietrza.


Laboratorium J.S.Hamilton Poland wykonuje również walidację powietrza, w której skład wchodzi analiza taksonomiczna wyizolowanych mikroorganizmów  oraz  analiza zagrożeń związanych z obecnością wyizolowanych mikroorganizmów w procesie technologicznym.

 

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@jsh.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


4825
   

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij