Badania środowiskowe Badania mikrobiologiczne powietrzaNadzór nad higieną procesu produkcyjnego w zakładach produkujących żywność i nie tylko, powinien obejmować, oprócz kontroli czystości powierzchni i stanu higieny pracowników, również kontrolę czystości powietrza.
Poznanie mikroflory powietrza ma istotne znaczenie do określenia
warunków higienicznych panujących w zakładach przemysłu spożywczego oraz do
określania mechanizmów zanieczyszczania i psucia się produktów spożywczych.
Powietrze otaczając linię produkcyjną może stać się źródłem zanieczyszczenia
produktu, a także stanowić swego rodzaju przenośnik mikroorganizmów.
Dominująca mikroflora powietrza
zakładów produkcyjnych to: bakterie
mezofilne, gram-dodatnie ziarniaki, gronkowce hemolizujące, promieniowce z
rodzaju Streptomyces, przetrwalniki bakterii, zarodniki grzybów
strzępkowych z rodzajów Aspergillus i Penicillium, drożdże
oraz drobnoustroje chorobotwórcze np. Streptococcus, Helicobacter.
W przemysłowym środowisku
wewnętrznym ich źródłem mogą być procesy produkcyjne, ludzie, system
wentylacyjno-klimatyzacyjny, wykończeniowe materiały budowlane, wyposażenie,
jak i powietrze zewnętrzne wnikające do pomieszczenia.
J.S. Hamilton wykonuje pobór powietrza metodą sedymentacyjną oraz z
użyciem próbnika powietrza tzw. metoda zderzeniowa. Następnie wykonywane są
badania mikrobiologiczne, pozwalające ocenić jakość badanego powietrza.
Laboratorium J.S.Hamilton Poland wykonuje również walidację powietrza, w
której skład wchodzi analiza taksonomiczna wyizolowanych mikroorganizmów
oraz analiza zagrożeń związanych z obecnością wyizolowanych
mikroorganizmów w procesie technologicznym.
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Nie współpracowałeś jeszcze z nami? To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail: oferty.food@jsh.com.pl
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!
pełna lista aktualności
|