Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE krytykowana na forum WTO za cukier
Australia, Brazylia i Tajlandia oficjalnie skrytykowały UE na spotkaniu WTO za niedawną decyzję o przekroczeniu limitów eksportowych o 500 tys. ton. Mimo wcześniejszych zapowiedzi nie wszczęto jednak żadnych procedur mających na celu wywarcie presji na UE, by ta zrezygnowała z dodatkowego eksportu. Przedstawiciele Brazylii podkreślili, że decyzja UE wywarła zgubny skutek na rynek, gdyż po jej ogłoszeniu wzrostowy trend został odwrócony

Obserwowane w lutym spadki notowań boleśnie dotknęły największych eksporterów cukru na świecie, którzy po słabszych latach i globalnym kryzysie zaczęli w końcu zarabiać. Brazylijczycy obawiają się także, że decyzja UE stanie się precedensem i zachęci unijnych producentów do generowania nadwyżek cukru i zalewania nimi światowego rynku. Strona unijna podkreśla jednak, że decyzja ma charakter jednorazowy i podyktowana jest szczególnymi okolicznościami – światowym deficytem skutkującym rekordowo wysokimi cenami i nadprodukcją w UE. Austrlia, Brazylia i Tajlandia są największymi na świecie eksporterami cukru. Te trzy kraje wygrały w 2005 roku przed WTO sprawę z UE. Na mocy ówczesnego werdyktu każdy eksportu cukru z UE, nawet jeśli nie posiada formalnych dopłat, jest traktowany jako subsydiowany ze względu na liczne mechanizmy wsparcia na unijnym rynku cukru. Limit WTO dla UE wynosi 1,27 mln ton (a w wg UE jest o 100 tys. większy ze względu na poszerzenie UE).

(Źródło: FAPA/FAMMU, Reuters)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij