Nestlé stawia na rolnictwo regeneracyjne – również w PolsceZmiany klimatyczne to ogromne zagrożenie dla przyszłości żywności. Jej produkcja jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych. Z tego względu zrównoważenie całego systemu jest dziś kluczowym krokiem. W zaprezentowanej przez Nestlé mapie drogowej do osiągnięcia zerowej emisji netto do 2050 roku ważnym punktem są działania w obszarze rolnictwa regeneracyjnego . W ciągu pięciu lat firma będzie w ten sposób pozyskiwać 20% kluczowych surowców, zaś do 2030 roku – połowę.Jak podkreśla Artur
Jankowski, prezes Nestlé w Polsce: Jako wiodący producent żywności,
patrzymy w przyszłość całego sektora. W Polsce już dziś wszystkie nasze fabryki
korzystają z odnawialnej energii elektrycznej, dynamicznie optymalizujemy nasze
procesy i zmieniamy portfolio produktów. W 2021 roku ważnym obszarem będzie
także współpraca z lokalnymi dostawcami. Pragniemy inspirować ich, by wspólnie
z nami tworzyli dobrą żywność – taką, która podnosi jakość życia ludzi
i jest wyrazem szacunku dla naszej planety.
Rolnictwo
regeneracyjne znajdzie się w centrum działań realizowanych dla rolników
w Polsce. Istotnym obszarem będzie rozpoczęcie analizy obiegu dwutlenku
węgla w gospodarstwach. Celem badań jest optymalizacja obiegu
składników odżywczych i zwiększanie zawartości węgla organicznego w
glebie. W pierwszej kolejności w projekt będą zaangażowani rolnicy
współpracujący z fabryką Nestlé w Rzeszowie.
Prowadzone będą
także działania edukacyjne, w tym warsztaty online oraz wykłady
z zakresu odpowiedniej kultywacji ukierunkowanej na regenerację gleby oraz
zwiększenie biomasy realizowane we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu
Rolniczego w Krakowie. Te ostanie, realizowane są w ramach trzeciej edycji programu
wsparcia zrównoważonych upraw buraka ćwikłowego. Drugim kontynuowanym
programem jest Młody Rolnik, dzięki któremu młodzi przedsiębiorcy będą
mieli dostęp do wsparcia ekspertów oraz otrzymają programy do zarządzania
gospodarstwem.
Obecnie w
zakresie zrównoważonego rolnictwa w Polsce z Nestlé współpracuje blisko 60
dostawców kluczowych warzyw i owoców – jabłek, marchwi, dyni i buraka
ćwikłowego.
- Zrównoważony
system żywnościowy wymaga, by produkcja żywności odbywała się w myśl zasad
rolnictwa regeneracyjnego, którego podstawą jest ochrona gleby, cykli wodnych
i bioróżnorodności. W Polsce już od dawna blisko współpracujemy z
rolnikami oraz środowiskiem naukowym, by przyczyniać się do pozytywnych zmian
w prowadzeniu lokalnych gospodarstw i ograniczania ich wpływu na
środowisko. W nadchodzących latach będziemy dodatkowo intensyfikować nasze
działania w tym obszarze – mówi Tomasz Korytkowski, Kierownik ds. Integracji
i Zrównoważonego Rozwoju Nestlé w Polsce.
Zobowiązania
Nestlé na świecie i w regionie
W ramach
globalnego zobowiązania do 2030 roku firma ograniczy swoją emisję dwutlenku
węgla o połowę, by w 2050 roku osiągnąć zerową emisję netto. W ciągu
najbliższych pięciu lat firma przewiduje inwestycje o łącznej wartości 3,2 mld
CHF, które przyspieszą realizację tych zobowiązań. Z tej kwoty 1,2 mld CHF
przeznaczone będzie na wsparcie rolnictwa regeneracyjnego w łańcuchu dostaw
firmy.
Jak podkreślają
przedstawiciele firmy, ponad 2/3 emisji dwutlenku węgla Nestlé w wymiarze
globalnym ma źródło właśnie w surowcach pochodzenia rolnego. Z tego względu
firma zainwestuje w działania, które pozwolą zastąpić intensywne praktyki
rolnictwem regeneracyjnym – z korzyścią dla przyrody i dochodów rolników. Pozostałe
obszary zmian to m.in. optymalizacja funkcjonowania fabryk i przejście na 100%
odnawialnej energii elektrycznej we wszystkich oddziałach firmy do 2025 roku,
transformacja portfolio produktów i rozwój w obszarze żywności na bazie roślin,
a także dalsze intensywne prace nad opakowaniami tak, by do 2025 roku wszystkie
nadawały się do recyklingu lub ponownego wykorzystania.
- Pragniemy być wzorem
w dążeniu do zerowej emisji netto dla całego przemysłu spożywczego. Obecnie w
Europie Środkowo-Wschodniej obsługujemy 70 milionów konsumentów. Tutaj też
odbywa się znaczna część naszej produkcji. Tak silna obecność w regionie pomoże
nam skutecznie rozwijać rolnictwo regeneracyjne wśród lokalnych społeczności.
Pozwoli nam także zwiększać skalę działań w kierunku zrównoważonego rozwoju poprzez
przejście na zieloną energię elektryczną, wspieranie ekologicznego transportu
oraz rozszerzenie gamy marek neutralnych pod względem emisji. Wszystko to, by
nasi konsumenci mogli lepiej żyć, wybierając produkty dobre dla nich oraz
planety – komentuje Michiel Kernkamp, CEO Nestlé w regionie Europy
Środkowo-Wschodniej.
O Nestlé
Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze
żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio blisko 1600 produktów
i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT,
LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku
od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.
pełna lista aktualności
|