DIOKSYNY - NOWOŚĆ w J.S. HAMILTON POLANDDioksyny to grupa organicznych związków chemicznych, powszechnie rozumianych jako grupa 210 chlorowanych pochodnych (kongenerów) dibenzodioksyny i dibenzofuranu określanych w skrócie jako PCDD i PCDF.Ze względu na podobny mechanizm
działania dołączono do nich 12 spośród 209 kongenerów polichlorowanych bifenyli
PCB i zdefiniowano jako związki dioksynopodobne (w skrócie DLC).
Najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn
w środkach spożywczych zawarte są w Rozporządzeniu Komisji (WE) Nr 1881/2006, z
późniejszymi zmianami, Sekcja 5: Dioksyny i PCB, natomiast w paszach w
Dyrektywie 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, z późniejszymi zmianami,
SEKCJA V: Dioksyny i PCB. Poza kryteriami dla dioksyn I PCB dioksynopodobnych
określone zostało kryterium dla 6 wskaźnikowych polichlorowanych bifenyli PCB o
działaniu niepodobnym do dioksyn ICES-6. Podstawowym
źródłem narażenia człowieka na dioksyny jest żywność – ponad 90-95% dziennej
dawki dioksyn trafia do naszych organizmów z żywnością, przede wszystkim
pochodzenia zwierzęcego. Do głównych źródeł dioksyn należą mięso i produkty
mięsne, mleko i produkty mleczne oraz ryby, a także w mniejszym stopniu jaja,
tłuszcze i oleje.
Ich obecność w organizmie może
skutkować niepłodnością oraz mutacją zachodzącą w kodzie genetycznym, ma wpływ
na pojawienie się i rozwój nowotworów, może być również wykorzystywana jako
broń chemiczna. J.S. Hamilton Poland jako
jedyne prywatne laboratorium w Polsce wykonuje oznaczenie dioksyn metodą
akredytowaną w: - Produkty
rolne w tym pasze dla zwierząt,
- Dodatki
do pasz (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
- Mleko
i produkty mleczne
- Ryby
i przetwory rybne oraz owoce morza,
- Oleje,
tłuszcze zwierzęce i roślinne,
- Nasiona
oleiste,
- Zboża
i przetwory zbożowe,
- Drób
i produkty drobiarskie,
- Tusze,
wycinki z tusz,
- Mięso
i przetwory mięsne.
Współpracując z J.S. Hamilton
Poland zyskujesz: - Krótki czas analiz
- Analizy spełniające wymagania dla metod referencyjnych
z zastosowaniem chromatografii gazowej z detekcją wysokorozdzielczą
spektrometrią mas (GC-HRMS)
- Kompleksowość wykonywanych analiz
- Wsparcie merytoryczne
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta
lub z Działu Handlowego.
Chcesz rozpocząć współpracę? To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail: oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY
pełna lista aktualności
|