Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
DIOKSYNY - NOWOŚĆ w J.S. HAMILTON POLAND
Dioksyny to grupa organicznych związków chemicznych, powszechnie rozumianych jako grupa 210 chlorowanych pochodnych (kongenerów) dibenzodioksyny i dibenzofuranu określanych w skrócie jako PCDD i PCDF.

Ze względu na podobny mechanizm działania dołączono do nich 12 spośród 209 kongenerów polichlorowanych bifenyli PCB i zdefiniowano jako związki dioksynopodobne (w skrócie DLC).


Najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn w środkach spożywczych zawarte są w Rozporządzeniu Komisji (WE) Nr 1881/2006, z późniejszymi zmianami, Sekcja 5: Dioksyny i PCB, natomiast w paszach w Dyrektywie 2002/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, z późniejszymi zmianami, SEKCJA V: Dioksyny i PCB. Poza kryteriami dla dioksyn I PCB dioksynopodobnych określone zostało kryterium dla 6 wskaźnikowych polichlorowanych bifenyli PCB o działaniu niepodobnym do dioksyn ICES-6.

 

Podstawowym źródłem narażenia człowieka na dioksyny jest żywność – ponad 90-95% dziennej dawki dioksyn trafia do naszych organizmów z żywnością, przede wszystkim pochodzenia zwierzęcego. Do głównych źródeł dioksyn należą mięso i produkty mięsne, mleko i produkty mleczne oraz ryby, a także w mniejszym stopniu jaja, tłuszcze i oleje.


Ich obecność w organizmie może skutkować niepłodnością oraz mutacją zachodzącą w kodzie genetycznym, ma wpływ na pojawienie się i rozwój nowotworów, może być również wykorzystywana jako broń chemiczna.

 

J.S. Hamilton Poland jako jedyne prywatne laboratorium w Polsce wykonuje oznaczenie dioksyn metodą akredytowaną w:

  • Produkty rolne w tym pasze dla zwierząt,
  • Dodatki do pasz (pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego)
  • Mleko i produkty mleczne
  • Ryby i przetwory rybne oraz owoce morza,
  • Oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne,
  • Nasiona oleiste,
  • Zboża i przetwory zbożowe,
  • Drób i produkty drobiarskie,
  • Tusze, wycinki z tusz,
  • Mięso i przetwory mięsne.

Współpracując z J.S. Hamilton Poland zyskujesz:

  • Krótki czas analiz
  • Analizy spełniające wymagania dla metod referencyjnych z zastosowaniem chromatografii gazowej z detekcją wysokorozdzielczą spektrometrią mas (GC-HRMS)
  • Kompleksowość wykonywanych analiz
  • Wsparcie merytoryczne

Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Chcesz rozpocząć współpracę?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY


Badania żywnosci szablon post poziom(1)

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij