WITAMINY – klucz do prawidłowego funkcjonowania organizmuWitaminy, to różnorodne związki organiczne dostarczane do organizmu w głównej mierze dzięki pożywieniu. W mniejszym stopniu witaminy produkowane są w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego (witamina D) oraz w przewodzie pokarmowym dzięki żyjącym tam bakteriom (witamina K i witaminy z grupy B). W niedoborach witamin lub przy ich zupełnym braku, konieczna jest odpowiednia suplementacja.Aby wiedzieć więcej na temat witamin,
niezbędna jest świadomość o ich zawartości w różnych produktach żywnościowych.
Podejmowane badania w sposób precyzyjny uwzględniają specyfikę i właściwości każdej z witamin. Najbardziej
popularnymi analizami są analizy chromatograficzne (technika chromatografii
cieczowej z detekcją fluorescencyjną lub spektrofotometryczną) i
mikrobiologiczne. Rzadziej wykonuje się techniki enzymatyczne i miareczkowe.
Zgodnie z Rozporządzeniem
1169/2011, producent na opakowaniu żywności może zadeklarować zawartość
witamin, ale ilość ta musi być znacząca w stosunku do innych składników w
produkcie.
Laboratoria J.S.
Hamilton Poland oferują badania zawartości witamin w artykułach spożywczych, a także szeroką gamę badań witamin dla
odbiorców przemysłowych w dziedzinie środków
spożywczych obejmujących: produkty suplementowane, suplementy diety, pasze
dla zwierząt, dodatki do żywności i karm
dla zwierząt domowych.
Jesteś zainteresowany? Skontaktuj się
ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego. Chcesz rozpocząć współpracę? To proste!
Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail: oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY
pełna lista aktualności
|