Jeśli Wielka Brytania nie zawrze dwustronnej umowy handlowej z
UE, obrót towarowy między państwami członkowskimi UE, w tym Polską, a
Wielką Brytanią będzie od 1 stycznia 2021 roku podlegał analogicznym
zasadom i kontrolom granicznym, jak obrót z innymi państwami trzecimi.
Przedsiębiorca eksportujący artykuły rolno-spożywcze na rynek Zjednoczonego Królestwa będzie musiał:
- zapewnić zgodność z właściwymi wymaganiami tego kraju,
- upewnić się, czy wobec towarów importowanych/eksportowanych z
Wielkiej Brytanii nie ma nałożonych dodatkowych ograniczeń/wymogów.
Przedsiębiorca powinien skontaktować się z odbiorcą towaru w
Zjednoczonym Królestwie w celu uzgodnienia szczegółowych wymogów
dotyczących znakowania produktów.
Zgodnie z dotychczas prezentowanymi szczegółowymi informacjami na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa:
- znakowanie produktów żywnościowych przeznaczone na rynek
Zjednoczonego Królestwa musi być spójne zarówno z prawem Zjednoczonego
Królestwa jaki i unijnym,
- póki co, przepisy Zjednoczonego Królestwa dotyczące informacji o żywności (The Food Information Regulations 2014)
egzekwują przepisy prawa UE, które gwarantują, że żywność znakowana
jest w sposób uczciwy, niewprowadzający w błąd oraz zapewniający
spójność dla branży rolno-spożywczej, jak i konsumentów,
- etykiety żywności muszą zawierać nazwę prawną oferowanej żywności,
- określone produkty spożywcze posiadają „zastrzeżone opisy”, których
można używać tylko wtedy, gdy posiadają określony skład - na przykład
produkt oznaczony jako „burger wołowy” musi zawierać w swoim składzie co
najmniej 62% wołowiny. Normy szczegółowe w Zjednoczonym Królestwie
odnoszą się do produktów względem, których konsumenci oczekują
określonej jakości oraz produktów, gdzie istnieje ryzyko zastąpienia ich
substytutami o niższej jakości. Produktami, które posiadają
„zastrzeżone opisy” są także m.in. wody butelkowane, chleb i mąka,
kakao i produkty czekoladowe, tłuszcze i oleje, ryby, soki owocowe i
nektary, miód.
Żywność paczkowana to każda żywność, która jest pakowana przed
wprowadzeniem do sprzedaży i nie może być zmieniana bez otwarcia lub
zmiany opakowania.
Według opublikowanych przez stronę brytyjską wymagań, na opakowaniu
produktu lub na etykiecie dołączonej do opakowania należy umieścić
następujące informacje (informacje obowiązkowe):
- nazwa żywności
- deklaracja ilościowa składników (QUID), w razie potrzeby
- wykaz składników (w tym alergenów)
- masa lub objętość żywności (ilość netto)
- data przydatności do spożycia przed" lub "do użycia przed"
- nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym (FBO) odpowiedzialnego za informacje o żywności
- zawartość alkoholu (w procentach) w napojach zawierających ponad 1,2 % alkoholu objętościowo.
Zapakowane produkty żywnościowe muszą być opatrzone etykietą z informacją o wartościach odżywczych, jeśli:
- na opakowaniu umieszczono oświadczenie żywieniowe lub zdrowotne (np.
"produkt o wysokiej zawartości błonnika" lub "dobre źródło wapnia",
- witaminy lub składniki mineralne zostały dodane do żywności.
Food Standard Agency – Agencja do spraw Norm dla Żywności Zjednoczonego Królestwa przygotowała praktyczne informacje na temat zasad znakowania żywności.
Na rządowej stronie Zjednoczonego Królestwa dostępne są:
Źródło: IJHARS