Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
"Hamburgerowa choroba" - inne oblicze Escherichia coli
Escherichia coli jest powszechnie występującym mikroorganizmem zasiedlającym przewód pokarmowy ludzi i zwierząt, tworzącym naturalną mikroflorę jelit.

JHS E.Coli1

Werotoksyczne pałeczki E. coli (VTEC) stanowią ważny czynnik bakteryjnych zatruć pokarmowych u ludzi na całym świecie. Szczególnie istotny w przypadku zakażeń u ludzi jest fakt, że do wywołania pełnoobjawowego zakażenia, w odróżnieniu od pałeczek Campylobacter spp. czy Salmonella spp., wystarczy już kilka komórek bakteryjnych. Tak wysoki potencjał chorobotwórczy tych drobnoustrojów sprawia, iż stanowią one częstą przyczynę ognisk epidemicznych, nawet o zasięgu międzynarodowym, z licznymi przypadkami śmiertelnymi. Według WHO, do objawów klinicznych infekcji VTEC należy zaliczyć: skurcze i bóle brzucha, krwawe biegunki, gorączkę oraz wymioty.

 

Określenie „hamburgerowa choroba” dotyczy epidemii w stanie Oregon i Michigan w USA w 1982 roku po spożyciu zakażonych E. coli VTEC hamburgerów.

 

W naszych laboratoriach specjaliści zajmują się detekcją STEC, przenoszonych przez żywność, w oparciu o łańcuchową reakcję polimerazy (PCR) połączoną z serotypowaniem - metoda zgodna z ISO/TS 13136:2012. Metoda pozwala na identyfikację zjadliwych szczepów E. coli poprzez wykrycie głównych genów wirulencji Stx1, Stx2 i eae oraz genów związanych z pięcioma grupami serologicznymi enterokrwotocznych E. coli: O157, O111, O26, O103 i O145. Ma zastosowanie dla produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zwierzęta, próbek środowiskowych z obszaru produkcji żywności i obrotu żywnością, próbek środowiskowych z obszaru produkcji pierwotnej. Ponadto, w oparciu o procedurę własną oznaczamy grupy serologiczne E. coli (STEC): O157, O111, O26, O103, O145, O104, O121, O45.

 

Schemat przedstawiający możliwe drogi transmisji enterokrwotocznych E. coli:

JHS E.Coli


Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Chcesz rozpocząć współpracę?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij