Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Andrzej Gantner: Producenci żywności potrzebują dobrych warunków do funkcjonowania
Na razie nasz przemysł spożywczy wciąż ma przewagi konkurencyjne, ale nie wiemy, co przyniesie przyszłość. Dlatego powinniśmy nadal budować konkurencyjność naszej żywności, np. kształtując jej wizerunek jako wolnej od zanieczyszczeń. Jeśli jednak chcemy być konkurencyjni, np. w eksporcie, polskie firmy muszą mieć dobre warunki do funkcjonowania i nie mogą doświadczać ciągle nowych obciążeń. A takie wciąż się pojawiają – mówił Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, podczas Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

- Polski rząd od wielu lat robi wszystko, by produkcja żywności nie była tania. Mamy wysyp różnego rodzaju podatków. Dlatego konkurencyjność naszych produktów może spadać – ostrzegał Andrzej Gantner podczas sesji „Koronakryzys – czas wizjonerów i skutecznych rozwiązań w branży spożywczej”.


Jego zdaniem to, na co możemy postawić jako producent żywności to jakość i bezpieczeństwo, związane nie tylko z koronawirusem, ale też z zanieczyszczeniem środowiska. Nasza żywność jest bowiem postrzegana na świecie jako wolna od zanieczyszczeń.


Dalsza część artykułu dostępna jest na Portalspozywczy.pl>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij