Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
W II kwartale 2021 r. planowane jest przyjęcie przez Radę Ministrów projektu ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw

Projektowana ustawa ma na celu zwiększenie efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym.

W szczególności - doprecyzowanie zasad kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej IJHARS), w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość oraz w zakresie ochrony danych osobowych.

Jednocześnie zostaną zaproponowane  zmiany przepisów w zakresie „Produktu polskiego”, znaku jakości (art. 13 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych), wprowadzenie oznakowania informacją „DobrostanPlus”. Powyższe wymaga również zmiany kilku innych ustaw oprócz  ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Ponadto proponowane są zmiany przepisów karnych w ustawie z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami.


 Planowane zmiany to m.in.:

  • uzupełnienie definicji artykułów rolno-spożywczych wskazaniem dotyczącym pasz przeznaczonych dla zwierząt domowych (w celu uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych co do możliwości stosowania w tym zakresie przepisów ustawy);

  • umożliwienie kontroli działalności zakładów żywienia zbiorowego przez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej  potrawy/produktu);

  • możliwość uzyskania pomocy Policji w toku kontroli prowadzonych przez organy IJHARS;

  • wyraźne wskazanie na możliwość pobierania przez organy IJHARS próbek do kontroli oznakowania;

  • umożliwienie organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych;

  • umożliwienie podawania przez organy IJHARS do publicznej wiadomości informacji o wynikach kontroli, niezależnie od obligatoryjnego upubliczniania informacji zawartych w decyzjach administracyjnych dotyczących artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych;

Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij