Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana rozporządzenia w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych
W dniu 12 lutego br. w Dzienniku Ustaw nr 23 zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 lutego 2010 r. zmieniające dotychczasowe rozporządzenie z 12 października 2007 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych.

Nowy przepis wprowadza zmiany dotyczące kilku substancji dodatkowych, w tym m.in.: mannitolu, ryboflawiny, nizyny, alginianów, karagenu, gumy guar.
Rozporządzenie wdraża postanowienia Dyrektyw nr 2008/60/WE, 2008/84/WE, 2008/128/WE, 2009/10/WE, które ustanawiają szczególne kryteria czystości dla poszczególnych substancji dodatkowych.
Przepis ten wszedł w życie w dniu 13 lutego br.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij