Oleje mineralne (MOSH, MOAH) w laboratorium J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.W ostatnich latach pojawiają się coraz liczniejsze doniesienia o wykrywaniu szkodliwych substancji w żywności, przenikających z opakowania do produktu spożywczego, w tym informacje o obecności olejów mineralnych. Według opinii EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) nasycone oleje mineralne (MOSH – ang. Mineral Oil Saturated Hydro-carbons) oraz aromatyczne oleje mineralne (MOAH – ang. Mineral Oil Aroma-tic Hydrocarbons) są istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności.Na mocy Zalecenia Komisji
(UE) 2017/84 z dnia 16 stycznia 2017 prowadzony jest w Unii Europejskiej
monitoring olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach
przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Oleje
mineralne (MOH – ang. Mineral Oil Hydrocarbons) to szeroka grupa węglowodorów,
różniących się ilością atomów węgla w cząsteczce (od 10 do ok. 50 atomów węgla
w cząsteczce), stopniem nasycenia, a także strukturą (węglowodory liniowe,
rozgałęzione czy też cykliczne) i nie powinny uwzględniać węglowodorów, które
są naturalnymi składnikami żywności.
Źródła
zanieczyszczeń żywności olejami mineralnymi: Laboratorium J.S.
Hamilton Poland Sp. z o.o. oferuje możliwość oznaczania olejów mineralnych w
żywności i opakowaniach z zastosowaniem zalecanej techniki HPLC-GC-FID.
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta
lub z Działu Handlowego.
Nie współpracowałeś jeszcze z
nami?
To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!
pełna lista aktualności
|