Opinia naukowa ICMSF dot. transmisji wirusa SARS-CoV-2 poprzez żywnośćMiędzynarodowa Komisja ds. Mikrobiologicznej Specyfikacji Żywności (ICMSF) opublikowała raport ws. potencjalnej możliwości transmisji wirusa SARS-CoV-2 poprzez żywność.Opinia ICMSF, jest w dużym stopniu spójna z punktem widzenia EFSA i szeregu
krajowych organów ds. bezpieczeństwa żywności. W świetle ww. opinii
prawdopodobieństwo transmisji wirusa SARS-CoV-2 poprzez żywność jest znikome.
Nie uzyskano żadnych udokumentowanych dowodów na to, aby żywność mogła stanowić
źródło lub wektor transmisji wirusa.
Jednakże, wobec braku dowodów na
związek pomiędzy żywnością czy opakowaniami do żywności a występowaniem
infekcji (zakażenie krzyżowe) istotne jest, aby producenci żywności i osoby
pracujące w styczności z żywnością przestrzegały dobrych praktyk higienicznych
w celu zminimalizowania potencjalnej możliwości transmisji wirusa SARS-CoV-2.
W rozdziale G pt. „Pobieranie
próbek i przeprowadzanie testów na obecność wirusa SARS-CoV-2 w żywności” ICMSF
zauważa, że w świetle raportów takich organizacji rządowych, jak WHO czy FAO,
transmisja wirusa SARS-CoV-2 nie ma związku z żywnością. Wobec braku dowodów na
związek pomiędzy żywnością czy opakowaniami do żywności, a transmisją
wirusa ICMSF nie znajduje uzasadnienia dla przeprowadzania testów na obecność
wirusa SARS-CoV-2 w żywności i produktach końcowych.
pełna lista aktualności
|