Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczych
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych (w tym wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem produktów dla dzieci i młodzieży). Objęto nią 72 producentów.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 50 partii (w tym 35 partii wyrobów ciastkarskich i 15 partii wyrobów cukierniczych). Nie stwierdzono nieprawidłowości.


Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 31 partiach (w tym w 18 partiach wyrobów ciastkarskich i w 13 partiach wyrobów cukierniczych). Z uwagi na zawyżoną zawartość cukrów zakwestionowano 1 partię wyrobów ciastkarskich (3,2% wszystkich skontrolowanych partii i 5,6% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów ciastkarskich).


Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 168 partii (w tym 120 partii wyrobów ciastkarskich i 48 partii wyrobów cukierniczych). Zakwestionowano ogółem 21 partii (12,5% wszystkich skontrolowanych partii), w tym 9 partii wyrobów ciastkarskich (7,5% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów ciastkarskich) i 12 partii wyrobów cukierniczych (25,0% skontrolowanych w tym zakresie partii wyrobów cukierniczych). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:


  • Stosowania nieprawidłowej nazwy wyrobów gotowych (np. brak wskazania w nazwie rogalików informacji o obecności nadzienia czy podanie nazwy „ciastka z nadzieniem budyniowym” dla wyrobu, w którym budyń nie był składnikiem nadzienia) oraz ich składników (np. „ciasto półfrancuskie” zamiast „ciasto kruche”, „śmietanka” dla surowca zawierającego tłuszcz roślinny).

  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.

  • Braku lub podania niewłaściwej informacji dotyczącej procentowej zawartości składnika.

  • Braku podania pochodzenia składnika podstawowego w przypadku batonika kokosowego oznakowanego informacją „wyprodukowano w Polsce …” zawierającego wiórki kokosowe pochodzące z Indonezji.

  • Podania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, ilości nominalnej i danych identyfikacyjnych producenta.

Źródło: IJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij