Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o zasadach obowiązujących w okresie epidemii w lokalach gastronomicznychZasady organizacji usług gastronomicznych reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. poz.1356)Powinny też być stosowane Wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego dla gastronomii -
Aktualizacja z dnia 19 czerwca br. wytycznych przeciwepidemicznych
Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 13 maja 2020 r. dla
funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii SARS-CoV-2, wydane na
podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o
Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59, oraz z 2020
r. poz. 322, 374 i 567).
Wytyczne
dotyczą zarówno organizacji usług gastronomicznych, obowiązków
konsumentów, jak również procedur w przypadku wystąpienia podejrzenia
zachorowania na koronawirusa.
Obowiązkiem klientów jest noszenie osłon ust i nosa do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje.
Również obsługa mająca kontakt z klientem powinna we właściwy sposób zasłaniać usta i nos.
Restaurator powinien także zapewnić zarówno klientom jak i obsłudze rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.
Konieczne jest
też zapewnienie odległości między stanowiskami pracy wynoszącej co
najmniej 1,5 m, chyba że jest to niemożliwe ze względu na charakter
działalności. Wtedy jednak pracownicy powinni mieć zapewnione środki
ochrony osobistej (przede wszystkim osłona ust i nosa).
Niezbędna jest również dezynfekcja stanowisk kasowych lub stanowisk obsługi przynajmniej raz na godzinę.
Konieczne jest
utrzymanie wysokich standardów higienicznych przez lokal
gastronomiczny. Zgodnie z ww. Wytycznymi wymagana jest m.in. każdorazowa
dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu
gastronomicznego przy danym stoliku. Należy także dezynfekować
powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci (z wyłączeniem
podłogi) minimum co 15 minut. Rekomenduje się też zapewnienie, w miarę
możliwości, stałego wietrzenia pomieszczeń restauracyjnych.
Istotne jest
też usunięcie dodatków (np. cukier, sztućce, wazoniki, serwetniki) z
obszaru sali jadalnej i wydawanie ich bezpośrednio do zamówienia przez
obsługę.
Zgodnie z
Wytycznymi GIS przestrzenie samoobsługowe (bary sałatkowe, stoliki z
ciastami, tzw. „wiejskie stoły”, dozowniki do samodzielnego nalewania
napojów, bufety, bary, bary kawowe, chłodnie z lodami, stoły z tzw. live
cooking (gotowanie na żywo) są możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc. Tak więc klienci nie powinni sami nakładać sobie dań/potraw.
Dotyczy to również restauracji samoobsługowych, których zasady prowadzenia określa z § 7 ust. 6 ww. rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2020 r..
Wytyczne zawierające wszystkie zalecenia znajdziesz tutaj https://gis.gov.pl/bip list/przedmiot-dzialalnosci-i-kompetencje/wytyczne- przeciwepidemiczne-koronawirus-sars-cov-2/
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|