Zmiany w Rozporządzeniu - Nadchlorany w żywnościNadchloran występuje naturalnie w środowisku w złożach azotanu i potasu, a także może powstawać w atmosferze i przenikać do gleby i wód gruntowych. Występuje on również jako zanieczyszczenie środowiskowe w następstwie stosowania nawozów azotowych oraz produkcji. Nadchlorany mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy w szczególności u dzieci w okresie prenatalnym, niemowląt i osób z niedoborem jodu.Z dniem 1 lipca 2020
r. obowiązują nowe wytyczne uwzględnione w Rozporządzeniu(UE) 2020/685,
zmieniającym Rozporządzenie (WE) nr 1881/2006, w którym określono najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu
dla następujących środków spożywczych:
- Owoce i
warzywa: 0,05 mg/kg, z wyjątkiem * Cucurbitaceae i jarmużu: 0,10 mg/kg * warzyw liściastych i ziół: 0,50 mg/kg - Herbata (Camellia sinensis),
suszona: 0,75 mg/kg - Napary
ziołowe i owocowe, suszone: 0,75 mg/kg - Preparaty
do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt,
żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i
małych dzieci oraz preparaty do żywienia małych dzieci: 0,01 mg/kg - Żywność
dla dzieci: 0,02 mg/kg - Produkty
zbożowe przetworzone: 0,01 mg/kg
J.S. Hamilton
wykonuje analizy chloranów i nadchloranów w żywności w wyspecjalizowanym laboratorium
Hamilton UO-Technologia Sp. z o.o. w Słomczynie (AB 1537).
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem
z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.
Nie
współpracowałeś jeszcze z nami?
To proste! Prześlij swoje
zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY
DO WSPÓŁPRACY!
pełna lista aktualności
|