Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Tropimy alergeny – badania laboratoryjne w J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
Alergen to czynniki bądź substancja, która powoduje reakcję uczuleniową. Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, powodująca występowanie różnych objawów - od podrażnień skórnych, przez dolegliwości żołądkowo-jelitowe, aż po wstrząs anafilaktyczny.

Rozporządzenie nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, podaje 14 substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, których obecność należy deklarować na etykiecie produktu spożywczego.

 

Szacuje się, że alergie pokarmowe dotykają ponad 2% populacji osób dorosłych i ok. 4-8% dzieci. Spożycie alergennej żywności przez osobę uczuloną może wywołać reakcję skóry, układu pokarmowego, oddechowego, krążeniowego – pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy (krtani, warg, języka, twarzy), atopowe zapalenie skóry (egzemę), astmę, nieżyt nosa, wymioty, biegunkę, skurcze żołądka, podciśnienie tętnicze krwi oraz zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

 

Dla zapewnienia bezpieczeństwa środków spożywczych konieczne są szybkie, czułe i niezawodne metody wykrywania oraz ilościowego oznaczania alergenów w żywności, które mogłyby być rutynowo stosowane przez zakład produkcyjny czy instytucje kontrolujące bezpieczeństwo i jakość żywności.

 

Laboratoria J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. wykonują badania alergenów  w nowoczesnej pracowni Biologii Molekularnej w Tychach metodą jakościową i ilościową zarówno w produkcie gotowym, jak
i wymazach i popłuczynach z linii produkcyjnych, stosując metody oparte na immunoenzymatycznym oznaczaniu białek oraz detekcji specyficznego DNA w metodzie real-time PCR.

 

Alergeny badane w J.S.Hamilton Poland  Sp. z o.o.

bb


Jesteś zainteresowany?

Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta lub z Działu Handlowego.


Nie współpracowałeś jeszcze z nami?

To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:

oferty.food@hamilton.com.pl


ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij