J.S.Hamilton Poland Sp. z o.o. - Badania obciążenioweCzy prawidłowo wyznaczyłeś okres przydatności do spożycia?
Czy w Twoim produkcie namnożą się drobnoustroje patogenne, przekraczając dopuszczalny limit?
Na
powyższe pytania pomogą odpowiedzieć badania obciążeniowe, dostarczając
informacji na temat zachowania się drobnoustrojów wprowadzonych celowo i w
warunkach kontrolowanych do żywności oraz odzwierciedlą założony dla produktu
okres przydatności do spożycia.
W
Laboratorium J.S. Hamilton Poland wykonujemy mikrobiologiczne badanie
obciążeniowe służące ocenie potencjału wzrostu (δ). Badania mają na celu wykazanie spełniania
przez żywność gotową do spożycia kryterium bezpieczeństwa żywności, określonego
dla wybranego drobnoustroju w ciągu całego okresu przydatności.
Badania okresu
przydatności do spożycia powinny odbywać się w następujących okolicznościach: - opracowywanie
nowych lub zmienionych produktów,
- opracowywanie
nowych procesów lub ich zmiana,
- przygotowywanie
nowych opakowań,
- istotna
zmiana składnika (składników) lub opakowania istniejącego produktu,
- zmiany
miejsca produkcji lub urządzeń produkcyjnych,
- brak
przeprowadzonych wcześniej badań okresu przydatności do spożycia.
Badania obciążeniowe
wykonujemy zgodnie z wytycznymi: - EURL
Lm TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT for
conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods
Version
3 – 6 June 2014
- NF V
01-009 2 Mai 2014-Food
traceability and safety — Management and hygiene —Guidance for performing
microbiological growth tests
Współpraca z Klientem na
każdym etapie badawczym:
Podczas
projektowania badań obciążeniowych dla konkretnych produktów i drobnoustrojów
współpracujemy z technologami w zakresie schematów produkcyjnych i warunków
wytwarzania.
W
prawidłowym zaprojektowaniu badań pomaga wiedza w zakresie: pH produktu,
aktywności wody, temperatury i czasu przechowywania oraz dodanych środków
konserwujących i obecności kultur starterowych.
Badania
kierujemy przede wszystkim do producentów żywności gotowej do spożycia.
Otrzymane wyniki badań
mogą być wykorzystane do: - kwalifikowania
produktów jako żywności gotowej do spożycia, w której może wystąpić wzrost
badanego drobnoustroju lub jako żywności gotowej do spożycia, w której wzrost
badanego drobnoustroju nie wystąpi podczas okresu przydatności,
- jeżeli znany
jest początkowy poziom zanieczyszczenia badanym drobnoustrojem potencjał
wzrostu pozwala na oszacowanie końcowego stężenia dla identycznej żywności,
identycznego szczepu i takich samych warunków przechowywania,
- potencjał
wzrostu można również wykorzystać do obliczenia początkowego stężenia w
żywności, które umożliwi przestrzeganie założonego limitu w danej żywności na
koniec okresu przydatności do spożycia.
Jesteś zainteresowany?
Skontaktuj się ze swoim opiekunem z Biura Obsługi Klienta
lub z Działu Handlowego.
Nie współpracowałeś jeszcze z
nami?
To proste! Prześlij swoje zapytanie na nasz adres e-mail:
oferty.food@hamilton.com.pl
ZAPRASZAMY DO WSPÓŁPRACY!
pełna lista aktualności
|