Wytyczne KE w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darozwin żywnościW dniu dzisiejszym w Dzienniku Urzędowym UE C 199 zostało opublikowane Zawiadomienie Komisji zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).
Celem wytycznych jest ułatwienie i
harmonizacja wdrażania wymogów UE dotyczących systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności przy szczególnym uwzględnieniu analizy zagrożeń w
przypadku następujących detalistów: sklepy mięsne, sklepy spożywcze, piekarnie,
sklepy rybne i lodziarnie, centra dystrybucji, supermarkety, restauracje,
usługi cateringowe i puby.
Części wytycznych dotyczące darowizn żywności
stanowią uzupełnienie Wytycznych UE z 2017 r. w zakresie darowizny żywności (2017/C
361/01). Precyzują one odpowiednie przepisy w prawodawstwie UE w celu
ułatwienia przestrzegania przez dostawców i odbiorców nadwyżek żywności
wymogów określonych w unijnych ramach prawnych (np. bezpieczeństwo żywności,
higiena żywności, informacje na temat żywności, identyfikowalność,
odpowiedzialność).
Na przykład w dziedzinie higieny żywności w wytycznych
podkreślono potrzebę stosowania przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa
spożywcze (w tym banki żywności i inne organizacje charytatywne) dobrych
praktyk higienicznych oraz wprowadzenia systemu samokontroli opartego na
zasadach HACCP odnoszących się do działalności w zakresie redystrybucji
żywności.
Zalecenia zawarte w niniejszych wytycznych
nie są wiążące i mogą nie dotyczyć każdego z uwzględnionych rodzajów
działalności detalicznej.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|