Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?Według oficjalnego stanowiska FDA, obecnie nie ma dowodów na powiązanie żywności lub opakowań żywności z przenoszeniem COVID-19.Według
oficjalnego stanowiska FDA, obecnie nie ma dowodów na powiązanie żywności lub opakowań
żywności z przenoszeniem COVID-19.
Jednak jak już wiemy, wirus SARS-CoV-2 bytuje przez określony czas na
powierzchniach, na które dostanie się w wyniku kontaktu osoby zarażonej z danym
przedmiotem
Wyniki
badania pokazały, że Polacy czują się zagubieni, a wiedza o bytowaniu wirusa na
różnych powierzchniach nie pociąga za sobą wiedzy w zakresie postępowania z
nimi. Z jednej strony blisko 2/3 respondentów jest świadomych, że na
powierzchni świeżych produktów spożywczych może być obecny wirus SARS-CoV-2. W przypadku
opakowań produktów spożywczych ta świadomość jest jeszcze wyższa i kształtuje
się na poziomie niemal 75%. Z drugiej strony, ponad 65% badanych odpowiedziało,
że nie wie lub ma wątpliwości jak postępować ze świeżymi, niepakowanymi
produktami spożywczymi. Jeszcze więcej osób czuje się zagubionych, gdy pytanie
dotyczy świeżego pieczywa. Największą pewnością wykazali się badani pytani o
opakowania spożywcze, chociaż i tutaj blisko 58% zaznaczyło odpowiedzi w
kategorii nie lub nie wiem – komentuje Emilia
Hahn, Prezes Zarządu PR Hub.
To pokazuje, że pomimo wielu
informacji o samym wirusie, rozwoju pandemii i jej wpływie na nasze codzienne
życie, respondenci czują się mocno niedoinformowani, w jaki sposób należy
postępować z poszczególnymi produktami spożywczymi, aby w sposób bezpieczny – dla
siebie i samej żywności – przygotować produkt do przechowywania bądź spożycia.
Obecnie
dysponujemy ograniczoną liczbą informacji na ten temat, również w naukowych
źródłach. A przecież wybrany przez nas sposób oczyszczenia żywności po
przyniesieniu do domu, przechowywania jej, a także przygotowania posiłku może
mieć wpływ na to, czy i kiedy wirus przeniesie się na nasze ręce.
W tym miejscu muszę zaznaczyć, że możliwość, że dana osoba zachoruje na
COVID-19, dotykając powierzchni lub obiektu, na którym jest wirus, a następnie
dotykając własnych ust, nosa lub ewentualnie oczu nie jest uważana przez
środowiska naukowe za główny sposób rozprzestrzeniania się wirusa.
Nie możemy jednak wykluczyć, że jest to jedna z dróg i z tego względu należy
zachować szczególną ostrożność – wyjaśnia dr hab. n. o
zdr. Mariusz Panczyk adiunkt Zakładu Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu WUM.
Wstępne badania wykazały, że SARS-CoV-2
może trwać od kilku godzin do nawet kilku dni w zależności od powierzchni, na
której przebywa i warunków panujących w jego otoczeniu (temperatura, poziom
wilgotności). Dobrą wiadomością jest fakt, że w przeciwieństwie do bakterii
czy pleśni wirusy nie mogą rosnąć w żywności, w tym w pieczywie, więc można
oczekiwać, że ilość wirusa na jej powierzchni będzie maleć z czasem – dodaje Panczyk.
W przypadku świeżych produktów
spożywczych, przechowywanych w temperaturze pokojowej lub wyższej, będą to
około 24 godziny. Czas ten jednak może ulec wydłużeniu, jeżeli po przyniesieniu
do domu, włożymy świeże produkty do chłodziarki. Wówczas możemy spodziewać się,
że wirus będzie na nich obecny do 72 godzin. Z uwagi na fakt, że wirusy
charakteryzują się dużą stabilnością w niskich temperaturach, najdłużej wirus
przetrwa w zamrażarce. Zaleca się, aby np. w przypadku świeżych warzyw i owoców
wyjąć je z siatki i pozostawić na czystej ściereczce z dala od dzieci przez
około dobę. Dopiero po tym czasie umyć je pod ciepłą, bieżącą wodą i te, które
tego wymagają, włożyć do lodówki (jest to jedna z pięciu podstawowych zasad
postępowania z żywnością, rekomendowana przez WHO nie tylko w czasach pandemii). Również pozostawienie pieczywa
na 24 godziny powinno wyeliminować ryzyko kontaktu z wirusem. Jeżeli jednak
chcemy zjeść pieczywo niedługo po przyniesieniu do domu, zaleca się włożenie go
na 3-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 65st. C. Badania bowiem pokazują, że
wirus SARS-CoV-2 ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza po około 300 sek..
Dla zachowania bezpieczeństwa
kluczowe jest również, aby zaraz po przyjściu do domu, jeszcze zanim
rozpoczniemy rozpakowywanie zakupów, umyć ręce. Podczas rozpakowywania żywności
należy uważać, aby nie dotykać dłońmi twarzy. Na koniec należy zdezynfekować
wszystkie powierzchnie, z którymi miała styczność przyniesiona żywność. Torbę
wielorazowego użytku najlepiej od razu uprać. Na koniec należy ponownie umyć i
zdezynfekować dłonie preparatem do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu.
pełna lista aktualności
|