Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zalecenia WHO dotyczące odżywiania się podczas kwarantanny
Wytyczne skierowane są do osób i rodzin, które poddają się kwarantannie i izolacji.

W związku z tym, że rządy wielu państw podejmują zdecydowane środki w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, zalecana kwarantanna i tymczasowa izolacja mogą mieć wpływ na codzienne praktyki związane z zapewnieniem gospodarstwom domowym żywności. 

Zarówno osoby z objawami chorób układu oddechowego, jak i osoby zdrowe, proszone są o pozostanie w domu. W niektórych krajach restauracje i oferty na wynos są ograniczone, a niektóre świeże produkty stają się coraz mniej dostępne.

W związku z powyższym Światowa Organizacja Zdrowia opracowała Wytyczne dotyczące odżywiania się podczas kwarantanny, które obejmują m.in. następujące zalecenia: 
  • Stwórz plan zakupów - kupuj tylko to, czego potrzebujesz
  • Strategicznie podchodź do kategorii produktów spożywczych - ustal priorytet dla produktów świeżych
  • Przygotowuj domowe posiłki
  • Korzystaj z opcji dostawy żywności
  • Uważaj na wielkości porcji
  • Przestrzegaj praktyk bezpiecznego obchodzenia się z żywnością
  • Ogranicz spożycie soli, cukru i tłuszczu
  • Spożywaj wystarczającą ilość błonnika
  • Zadbaj o nawodnienie organizmu
  • Zrezygnuj z alkoholu lub przynajmniej zmniejsz jego spożycie
  • Czerp radość z posiłków rodzinnych i czasu spędzonego z najbliższymi.
 Dokument dostępny jest na stronie internetowej WHO>>

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij