Zalecenia WHO dotyczące odżywiania się podczas kwarantannyWytyczne skierowane są do osób i rodzin, które poddają się kwarantannie i izolacji.
W związku z tym, że rządy wielu państw podejmują zdecydowane środki w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się COVID-19, zalecana kwarantanna i tymczasowa izolacja mogą mieć wpływ na codzienne praktyki związane z zapewnieniem gospodarstwom domowym żywności.
Zarówno osoby z objawami chorób układu oddechowego, jak i osoby zdrowe, proszone są o pozostanie w domu. W niektórych krajach restauracje i oferty na wynos są ograniczone, a niektóre świeże produkty stają się coraz mniej dostępne.
W związku z powyższym Światowa Organizacja Zdrowia opracowała Wytyczne dotyczące odżywiania się podczas kwarantanny, które obejmują m.in. następujące zalecenia: - Stwórz plan zakupów - kupuj tylko to, czego potrzebujesz
- Strategicznie podchodź do kategorii produktów spożywczych - ustal priorytet dla produktów świeżych
- Przygotowuj domowe posiłki
- Korzystaj z opcji dostawy żywności
- Uważaj na wielkości porcji
- Przestrzegaj praktyk bezpiecznego obchodzenia się z żywnością
- Ogranicz spożycie soli, cukru i tłuszczu
- Spożywaj wystarczającą ilość błonnika
- Zadbaj o nawodnienie organizmu
- Zrezygnuj z alkoholu lub przynajmniej zmniejsz jego spożycie
- Czerp radość z posiłków rodzinnych i czasu spędzonego z najbliższymi.
pełna lista aktualności
|