VI.
Środki do
mycia i dezynfekcji
a)
Środki do
mycia rąk
Nie ma specjalnych wymagań
dotyczących środków stosowanych do mycia rąk. Regularne mycie rąk przez 30
sekund mydłem to podstawowa i skuteczna metoda zabezpieczająca przed zakażeniem
wirusem SARS-Cov-2.1)
b)
Środki do
dezynfekcji rąk oraz powierzchni
Na
rynku polskim, a także w całej Unii Europejskiej, do zwalczania organizmów
szkodliwych dla zdrowia ludzi i zwierząt (w tym wirusów), wprowadzane do obrotu
i stosowane mogą być tylko takie produkty, na które wydane jest odpowiednie
pozwolenie.1)
Zgodnie
z art. 5 ustawy z dnia 9 października 2015 r. o produktach biobójczych (Dz.U. z
2018 r., poz. 2231) udostępniane na rynku i stosowane na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej są produkty biobójcze, na które zostało wydane
pozwolenie albo zezwolenie na handel równoległy albo pozwolenie na obrót.
Zgodnie z art. 7 ust.1 ustawy o produktach biobójczych, produkty biobójcze
udostępniane na rynku i stosowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
podlegają wpisowi do Wykazu Produktów Biobójczych. Wykaz ten, obejmujący między
innymi produkty do dezynfekcji jest na bieżąco aktualizowany i dostępny pod
linkiem http://bip.urpl.gov.pl/pl/biuletyny-i-wykazy/produkty-biob%C3%B3jcze w dwóch załącznikach wynikających
z rodzaju udzielonych pozwoleń. Wpisów do Wykazu Produktów Biobójczych
i zmian wpisów z urzędu, na podstawie ostatecznych decyzji
administracyjnych dokonuje Prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych,
Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.
Mając
na uwadze powyższy wykaz oraz zgodnie z załącznikiem V do rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 528/2012 z dnia 22 maja 2012 r. w
sprawie udostępniania na rynku i stosowania produktów biobójczych (Dz. Urz. UE
L 167 z 27.06.2012 r., str. 1, z późn. zm.), produkty biobójcze przeznaczone
do dezynfekcji należą do grupy produktowej kategorii 1, w obrębie której do
dezynfekcji skóry lub skóry głowy należą produkty zawarte tylko w grupie 1.
Spośród
pozostałych grup kategorii 1, warto zaznaczyć, że grupa 2 obejmuje produkty
stosowane m.in. do celów dezynfekcji powierzchni, materiałów, wyposażenia nie
mających kontaktu z żywnością, a grupa 4 obejmuje produkty przeznaczone m.in.
do dezynfekcji urządzeń w dziedzinie żywności.
Produkty
biobójcze powinny być odpowiednio oznakowane i zgodnie z art. 33 ust. 2 ustawy
o produktach biobójczych, oznakowanie produktu biobójczego nie może m. in.
wprowadzać w błąd lub informować w sposób nierzetelny o wyjątkowej skuteczności
produktu, ponadto zgodnie z ust. 3 ww. artykułu treść oznakowania opakowania
jednostkowego produktu biobójczego musi zawierać oprócz nazwy produktu m.in.
numer pozwolenia na obrót, zakres stosowania oraz zalecenia dotyczące
stosowania i dawek, tożsamość wszystkich substancji czynnych i ich stężenia,
oraz dane identyfikujące podmiot odpowiedzialny (imię, nazwisko, adres albo
nazwę firmy, adres siedziby oraz numer telefonu).
Zgodnie
z art. 45. ust. 1 ww. ustawy kto bez pozwolenia albo zezwolenia na handel
równoległy udostępnia na rynku produkt biobójczy, podlega grzywnie, karze
ograniczenia wolności albo karze pozbawienia wolności do lat 2.
Ponadto
należy pamiętać, że oprócz produktów biobójczych zawartych w powyższym wykazie,
na rynku dostępne są również produkty do dezynfekcji skóry, które jako produkty
lecznicze (leki) dostępne są tylko w aptekach.
Stosowanie
produktu o wątpliwej skuteczności wirusobójczej do dezynfekcji w obecnej
sytuacji stwarza niedopuszczalne ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa.
Niezależnie
od powyższego należy pamiętać, że regularne mycie rąk przez 30 sekund mydłem to
podstawowa i skuteczna metoda zabezpieczająca przed zakażeniem wirusem SARS-Cov-2.
VII. Postępowanie ze zużytymi
środkami ochrony osobistej
Odpady wytworzone przez osoby zdrowe, takie
jak maseczki, rękawiczki stosowane np. w miejscu pracy, w środkach komunikacji
w celu minimalizacji ryzyka zarażenia i rozprzestrzeniania się koronawirusa,
powinny być wrzucane do pojemnika/worka na odpady zmieszane.
a)
Maseczki,
rękawiczki i inne środki ochronne stosowane przez osoby zdrowe powinny być
uprzednio zebrane w workach, które po zawiązaniu wrzucane są do pojemnika/worka
na odpady zmieszane.
b)
Inne odpady
powinny być segregowane i wrzucane do właściwych pojemników (papier, szkło,
metale i tworzywa sztuczne, bioodpady, odpady zmieszane).
Szczegółowe postępowanie w przypadku podejrzenia
zachorowania pracownika na COVID-19 (osoba wykazuje objawy w miejscu pracy)
należy oprzeć na wytycznych Ministra Klimatu i Głównego Inspektora Sanitarnego w
sprawie postępowania z odpadami wytwarzanymi w czasie występowania zakażeń
koronawirusem SARS-CoV-2 i zachorowań na wywoływaną przez niego chorobę COVID-19
(w czasie trwania pandemii/epidemii) jak dla osób przebywających w izolacji[2].
VIII. Pytania i odpowiedzi Głównego Inspektora
Sanitarnego oraz Komisji Europejskiej
Odpowiedzi Głównego Inspektora
Sanitarnego
1. Czy można
wprowadzić priorytetową szybką ścieżkę testów dla pracowników zatrudnionych w
firmach sektora spożywczego - z pominięciem okresu kwarantanny i czekania na
objawy, tak żeby można było szybko zablokować zarażanie się pozostałych
pracowników i utrzymać ciągłość produkcji.
Nie istnieje specjalna ścieżka diagnostyki, trzeba
pamiętać, że wynik testu w kierunku obecności choroby jest potwierdzeniem
zakażenia. Test można wykonać dopiero najwcześniej w 7-ej dobie od narażenia
osoby na koronawirusa. Więc test wykonany wcześniej, gdyby zakład chciał
przetestować wszystkich swoich pracowników, będzie niemiarodajny, gdyż wynik
dodatni może być tylko wtedy, kiedy wylęganie choroby będzie w co najmniej 7-ej
dobie od zarażenia się. Obecnie testy są
dedykowane osobom, u których występują objawy chorobowe, aby klasyfikować osoby
z objawami do leczenia szpitalnego.
2. Kto informuje pracodawcę o zakażeniu się pracownika
koronawirusem?
Dane osoby (pracownika), u której potwierdzono testem, że
jest zakażona koronawirusem, są przekazywane z placówki medycznej/laboratorium,
które wykonało test, do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej (PSSE).
Następnie przedstawiciel Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (PPIS)
przyjdzie (może lepiej: skontaktuje się z zakładem) do zakładu, w którym
pracuje zakażona osoba, żeby przeprowadzić tzw. dochodzenie epidemiologiczne,
czyli ustalić z kim miała kontakt. Na podstawie dochodzenia epidemiologicznego
PPIS ustali potencjalne wysokie ryzyko, średnie ryzyko i niskie ryzyko kontaktu
chorego i na tej podstawie będą przekazywane dalsze zalecenia przez PSSE. Osoby
mające bliski kontakt, tzn. przebywające w tym samym pomieszczeniu, mieszkające
razem z tą osobą, mające częsty bliski kontakt, są osobami wysokiego ryzyka
zakażenia się od tej osoby, ale to określi PSSE na podstawie wyników
dochodzenia. Dla osób przebywających w dystansie większym niż ok. 2 metry, po
przeciwległych stronach hal produkcyjnych, ryzyko zarażenia się jest bardzo
małe, ale istnieje. W związku z tym to pracownik inspekcji sanitarnej będzie
decydował i wskazywał krąg osób, które muszą być poddane kwarantannie i nałoży
na te osoby obowiązek kwarantanny.
Kwarantanna jest
przeznaczona dla osób zdrowych, które miały potencjalny kontakt wysokiego
ryzyka z osobą chorą. Odbywają one kwarantannę w warunkach domowych przez 14
dni obserwując swój stan zdrowia. W 7-ej dobie kwarantanny można wykonać u tej
osoby test i jeśli wynik jest ujemny, kwarantanna może być zakończona przed
upływem 14 dni. W tej sprawie ostateczną decyzję podejmuje PPIS.
Żaden Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny na
podstawie wyników testów nie będzie zamykał zakładu. Jednak jeśli ilość osób w
bliskim kontakcie z zarażoną osobą będzie duża (wysokie ryzyko zakażenia), to
trzeba pamiętać, że cała ta grupa będzie objęta kwarantanną, czyli może
zabraknąć na pewien czas pracowników.
Reasumując - działanie przedstawiciela PSSE w zakładzie
będzie zmierzało do zebrania informacji o narażeniu innych osób w tym zakładzie
na kontakt z chorą osobą i na tej podstawie podejmie on decyzję o objęciu
kwarantanną pewnej liczby pracowników. W takiej sytuacji zakład może mieć
problem z obsadą stanowisk pracy.
3. Jakie powinno być postępowanie
jeśli pracownik produkcyjny / magazynowy / zewnętrznego centrum
dystrybucyjnego wyrobów gotowych ma potwierdzony pozytywny wynik testu na
COVID-19, a przebywa poza miejscem pracy? Czy zakład po otrzymaniu
takiej informacji np. od tego pracownika, powinien zatrzymać całą
produkcję/cały zakład/cały magazyn, czy jedynie dany obszar gdzie
przebywał ten pracownik?
Nie ma potrzeby zatrzymywania produkcji. Mając informację o pozytywnym
wyniku testu takiej osoby należy zastanowić się, jak stanowisko pracy tej osoby
mogło wpłynąć na skażenie otoczenia, w którym się ona znajdowała. Żywność nie
jest transmiterem zakażenia zwłaszcza, że w większości przypadków w procesach
produkcyjnych jest stosowana obróbka termiczna oraz powinny być stosowane dobre
praktyki higieniczne i zasady oparte na HACCP. Co do opakowań produktów i
wyrobów w opakowaniach – gdyby się zdarzyło, że osoba chora kichała, kaszlała,
nie miała środków ochrony osobistej i w związku z tym jej otoczenie mogło ulec
skażeniu – zabezpieczenie pracowników środkami ochrony osobistej przed
skażonymi powierzchniami oraz stosowanie mycia i dezynfekcji powierzchni jest
wystarczające. Ponadto najbardziej popularne środki do dezynfekcji i detergenty
powodują duże naruszenie struktury tego wirusa i usuwają go z tych powierzchni.
Jeżeli dodatkowo zastosuje się środki na bazie alkoholu to zmniejsza się
istotnie ryzyko zakażenia. Nie ma potrzeby wyłączania całego zakładu czy linii
produkcyjnych przez firmę, a także jakiegoś specjalnego postępowania z
wyrobami, byłoby to działanie nadmiarowe. Trzeba też pamiętać, że wirus po
pewnym czasie ulega dezaktywacji np. na powierzchniach opakowań. Bardziej
należy obawiać się kontaktów międzyludzkich i zarażania się pracowników od
siebie.
4. W przypadku zamknięcia zakładu, kto i na jakich zasadach podejmie
decyzję o ponownym uruchomieniu takiej jednostki? Jakie są zasady ponownego uruchomienia fabryki po
dezynfekcji wskutek wykrycia przypadku zarażenia?
Wskazana jest współpraca z nadzorującymi organami. Jeśli przedsiębiorca
sam zamknie zakład, to też sam podejmuje decyzję o jego ponownym uruchomieniu.
Gdyby zamknięcie było wynikiem decyzji trenowo właściwej stacji
sanitarno-epidemiologicznej (ale jak
wcześniej mówiono, z powodu koronawirusa nie przewiduje się zamykania zakładów
spożywczych), wówczas PSSE decydowałby również o ponownym uruchomieniu.
5. Jakie powinno być postępowanie
jeśli pracownik produkcyjny /magazynowy/ zewnętrznego centrum
dystrybucyjnego wyrobów gotowych ma objawy chorobowe jak przy COVID-19
będąc w pracy? Czy należy zatrzymać całą produkcję/cały magazyn/centrum
dystrybucyjne, czy jedynie dany obszar? Czy zakład powinien
zatrzymać na swoim terenie pracowników do czasu dodzwonienia się do Sanepidu,
czy może ich puścić do domu, na kwarantannę domową, zbierając tylko
ich numery kontaktowe?
Nie ma potrzeby zatrzymywania produkcji, postępowanie powinno być jak
przy każdej chorobie pracownika. Nie ma potrzeby powiadamiania PSSE. Nikogo nie
trzeba zatrzymywać w zakładzie. Pracownik powinien udać się do lekarza, a przy
słabych objawach udać się do domu i obserwować swój stan zdrowia. Po objawach w
zakładzie pracy nie da się stwierdzić, czy jest to COVID-19 czy zwykła grypa.
6. Jakie powinno być postępowanie gdy
pracownik biurowy (biurowiec na terenie zakładu produkcyjnego) ma objawy
wskazujące na COVID-19 będąc w pracy lub poinformuje z domu, że ma objawy?
Czy pomimo, że jest to pracownik biurowy, należy podjąć jakieś działania
w odniesieniu do budynków produkcyjno-magazynowych? Np. czy należy zatrzymać
produkcję/ magazyn?
Odpowiedź jak w punkcie powyżej.
7. Co należy zrobić z
partią towaru żywności, która została wyprodukowana podczas zmiany pracownika,
który ma pozytywny wynik testu na obecność koronawirusa? Czy można taką partię
produktów normalnie sprzedać, czy poddać ją jakimś specjalnym procedurom przed
sprzedażą?
Żywność nie jest transmiterem zakażenia, zwłaszcza, że w większości
przypadków w procesach produkcyjnych jest stosowana obróbka termiczna oraz powinny być stosowane
dobre praktyki higieniczne i zasady oparte na HACCP. Co do opakowań produktów i
wyrobów w opakowaniach – gdyby się zdarzyło, że osoba chora kichała, kaszlała,
nie miała środków ochrony osobistej i w związku z tym jej otoczenie mogło ulec
skażeniu – zabezpieczenie pracowników środkami ochrony osobistej przed
skażonymi powierzchniami oraz stosowanie mycia i dezynfekcji powierzchni jest
wystarczające. Ponadto najbardziej popularne środki do dezynfekcji i detergenty
powodują duże naruszenie struktury tego wirusa i usuwają go z powierzchni.
Jeżeli dodatkowo zastosuje się środki na bazie alkoholu to zmniejsza się
istotnie ryzyko zakażenia. Nie ma potrzeby wyłączania całego zakładu czy linii
produkcyjnych przez firmę, a także jakiegoś specjalnego postępowania z
wyrobami, byłoby to działanie nadmiarowe. Trzeba też pamiętać, że wirus po
pewnym czasie ulega dezaktywacji np. na powierzchniach opakowań. Bardziej
należy obawiać się kontaktów międzyludzkich i zarażania się pracowników od
siebie.
8. Jaki komplet informacji należy przekazać do Sanepidu w razie przypadku
zakażenia koronawirusem pracownika zakładu spożywczego?
Przeprowadzany jest wywiad epidemiologiczny na miejscu w
zakładzie.
9. W przypadku wystąpienia zachorowania na COVID-19 u pracownika
firmy spożywczej, jaki okres wstecz należy przyjąć do ustalenia pracowników,
którzy mieli kontakt z tą chorą osobą?
Pacjent zaraża na 2 dni przed
wystąpieniem objawów chorobowych. Więc na ogół wywiad epidemiologiczny
koncentruje się na tym przedziale czasowym, czyli od momentu wystąpienia
objawów cofa się dwa dni i sprawdza, kto w tym czasie miał kontakt z tą osobą,
która zachorowała. Te informacje będą zbierane w trakcie wywiadu
epidemiologicznego.
10. Czy firma
sama podejmuje działania w zakresie dezynfekcji zakładu czy też otrzyma
zalecenia z PSSE: w jaki sposób i jaką metodą przeprowadzić dezynfekcję oraz w
jakim obszarze firmy?
Postępowanie określi przedstawiciel PSSE jeśli został
potwierdzony przypadek koronawirusa. W innych przypadkach określa
przedsiębiorca - najbardziej popularne środki do dezynfekcji i
detergenty powodują duże naruszenie struktury tego wirusa i usuwają go z tej
powierzchni. Jeżeli dodatkowo zastosuje się środki na bazie alkoholu to
zmniejsza się istotnie ryzyko zakażenia.
11. Jak
podejść do zatrudnienia pracowników w zakładach przetwórczych, kiedy Ci nie
mają możliwości zrobienia badań lekarskich? Czy wystarczy tylko badanie na
nosicielstwo? Medycyna pracy nie pracuje, lekarze POZ przyjmują tylko w
trudnych przypadkach, a badanie lekarskie nie jest aktualne.
Można założyć, że jeżeli kandydat do pracy, który ma mieć
kontakt z produktami spożywczymi, miał kiedykolwiek w przeszłości wykonane
badanie na nosicielstwo, a nie ma w tej chwili możliwości przeprowadzenia badań
profilaktycznych, to pracodawca powinien uzyskać od tej osoby informację
pisemną, czy w ciągu ostatniego półrocza miał zachorowania z biegunką, z przewodem
pokarmowym oraz czy ma jakieś choroby zapalne skóry (głównie chodzi o obszary
skóry odkryte i rąk).
Jednakże, należy podkreślić, że w
międzyczasie weszły w życie przepisy ustawy
z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych
z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób
zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych
ustaw, które regulują sprawę badań okresowych na czas epidemii (art. 12a i
31m).
http://dziennikustaw.gov.pl/D2020000056801.pdf
Komunikat w tym zakresie opublikowano na stronie https://www.gov.pl/web/zdrowie/komunikat-dotyczacy-wykonywania-badan-medycyny-pracy-w-okresie-epidemii-koronawirusa
Wystarczające jest orzeczenie lekarza o zdolności do pracy które może wystawić
każdy lekarz również w ramach e-wizyty.
12. Co jeśli
wirus będzie stwierdzony u pracownika gospodarstwa rolnego - dostawcy surowca
do zakładu? Jakie procedury powinny wtedy być stosowane przez zakład i
gospodarstwo?
Postępowanie jest takie samo jak w zakładzie
produkcyjnym, nie traktuje się żywności (surowca) jako niezdatnego do
produkcji. Za pośrednictwem żywności ten wirus nie przenosi się. PPIS nie
będzie powiadamiał o potwierdzonym zakażeniu pracownika dostawcy surowca
kolejnych zakładów, do których surowiec jest dostarczany. Np. zakażenie u
rolnika produkującego mleko – PSSE nie będzie powiadamiała mleczarni, do której
ten rolnik dostarczał mleko, że ma on pozytywny wynik testu (to są dane
wrażliwe, które bez potrzeby nie są przekazywane ze względu na RODO).
13. Wskazówki
lub opracowanie gotowych wytycznych odnośnie procedury rozdziału zmian
produkcyjnych w zakładzie produkującym żywność, w celu zachowania ciągłości
działania – przy podejrzeniu przypadku COVID 19 u pracownika i związanej z tym absencji dużej liczby
pracowników.
W zakładach spożywczych stosowane może być postępowanie
zapobiegawcze w celu zachowania ciągłości produkcji, że praca jest wykonywana
we wzajemnie uzupełniających się grupach: jedna pracuje na pierwszej zmianie, a
druga na drugiej, i nie kontaktują się ze sobą, więc w przypadku wystąpienia
choroby u osoby w danej grupie, o ile pozostałe osoby nie zostaną skierowane na
kwarantannę, można uzupełniać pracowników z grupy, w której nie było
zachorowania lub nie przebywała w danym obszarze razem z osobą chorą.
14. Zawieszenie
procedury dla przedłużenia wszelkich certyfikacji/decyzji do istniejących już w
tym zakresie – dla zakładów produkcyjnych i ich maszyn/sprzętu – czy jest to
możliwe?
Na razie nie
przewiduje się takich działań ogólnych. Konkretne przypadki należy uzgadniać z
lokalnym PSSE.
15. Czy
rękawiczki mają być bezwzględnie na każdym stanowisku pracy, czy zgodnie z
oceną ryzyka narażenia? Z punktu widzenia zapewnienia bezpieczeństwa żywności obowiązek używania rękawiczek w zakładach pracy, zwłaszcza w firmach
spożywczych może stwarzać
czasami większe zagrożenie niż mycie rąk.
Środki ochrony indywidualnej mają pomagać w
zabezpieczeniu przed zarażeniem się. Natomiast nie może być tak, że raz
założone rękawice ochronne będą stosowane przez cały dzień pracy, bo wtedy
raczej zaszkodzą. Więc należy stosować dezynfekcję i rękawiczki, zależnie od
stanowiska i charakteru pracy. Należy pamiętać, aby na rękawiczkach nie przenosić zanieczyszczeń, trzeba więc je
odpowiednio stosować.
16. Czy w odniesieniu do stołówek w zakładach pracy
obowiązuje wymaganie takie jak w punktach usługowych,
sklepach itp. aby wykonywać dezynfekcję po każdym kliencie, a jeśli tak, to w
jakim zakresie?
Przy zachowaniu wymaganej odległości pomiędzy ludźmi, obowiązkowe są
wzmożone działania sanitarno-higieniczne w tych obiektach.
DODATKOWO:
· Należy
podkreślić, że pracodawca jest zobowiązany do zmniejszenia ryzyka poprzez
niedopuszczenie do produkcji osób z objawami chorobowymi a pracownik
zobowiązany jest do zgłoszenia wszelkich objawów choroby przed przystąpieniem
do pracy. Ten warunek musi być restrykcyjnie przestrzegany.
· Testy immunologiczne na obecność przeciwciał (badanie kropli krwi) są często niewiarygodne ze względu na
niską czułość i specyficzność. Doświadczenia innych krajów wskazują, że nawet w
70% wyniki nie są wiarygodne. Kraje,
które zakupiły tę formę testowania do badań przesiewowych, wycofują się z niej.
Te testy nie są zalecane.
· Pracownicy sezonowi z zagranicy muszą
przechodzić kwarantannę.
· W przypadku osób chorych na COVID-19 nie
należy utrzymywać kontaktu ze zwierzętami - przykładowo - w zakładach produkcji
trzody chlewnej ze względu na potencjalne ryzyko transmisji chorób pomiędzy
ludźmi i trzodą chlewną.
· Pracownicy powinni zachowywać dystans
pomiędzy sobą co najmniej 1,5 m na terenie całego zakładu gdzie przebywają, też
w szatniach, pomieszczeniach socjalnych, itp. nie tylko na stanowiskach pracy –
chodzi o zapobieganie wzajemnemu zarażeniu się koronawirusem.
· Nie jest zalecane stałe noszenie masek
chirurgicznych (one powinny być wyrzucane po ok. 2 godzinach). Inne maski można
stosować dłużej. Trzeba również zwracać uwagę na sposób zdejmowania masek, żeby
rękami nie dotykać obszarów masek, na których zbiera się wilgoć przy
oddychaniu, zarówno powierzchni wewnętrznych masek, jak i zewnętrznych. Istotne
jest też natychmiastowe wyrzucanie zużytych masek w odpowiedni sposób, do
zamykanych pojemników (aby nie stanowiły źródła rozprzestrzeniania wirusa).
Pracownicy w tym zakresie powinni być przeszkoleni.
Odpowiedzi Komisji Europejskiej
RYZYKO
ZAKAŻENIA PRZEZ ŻYWNOŚĆ
1.1. Jakie jest ryzyko zarażenia się COVID-19 przez
kontakt z produktami spożywczymi?
Pomimo dużej skali pandemii nie odnotowano jak dotąd
żadnych przypadków przeniesienia wirusa wywołującego COVID-19 poprzez spożycie
żywności. W związku z tym, jak stwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności1, nie ma dowodów na to, że żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia
publicznego w odniesieniu do COVID-19. Uznaje się, że główną drogą przenoszenia
wirusa wywołującego COVID-19 jest kontakt z wydzielinami zakażonej osoby,
rozprzestrzeniającymi się głównie drogą kropelkową przy kichaniu, kaszlu lub
wydychaniu powietrza.
1 https://www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
1.2. Czy jako podmiot prowadzący przedsiębiorstwo
spożywcze mogę zwrócić się do moich dostawców o udzielenie gwarancji w
odniesieniu do COVID-19?
Nie. Wymaganie świadectw „wolny od wirusa” nie jest
uzasadnione, ponieważ nie ma dowodów na to, że żywność stanowi zagrożenie dla
zdrowia publicznego w odniesieniu do COVID-19. Wszelkie żądania udzielenia
takich gwarancji są zatem nieproporcjonalne i w związku z tym nie są
akceptowalne.
1.3. Jakie jest ryzyko zakażenia się COVID-19 przez
kontakt z opakowaniem produktów spożywczych?
Chociaż w przeprowadzonym niedawno badaniu2 wykazano, że w
warunkach doświadczalnych (tj. kontrolowana wilgotność względna i temperatura)
czynnik wywołujący COVID-19 (wirus SARS-CoV-2) utrzymywał się do 24 godzin na
tekturze i do kilku dni na powierzchniach twardych, takich jak stal i tworzywa
sztuczne, nie ma dowodów na to, że zanieczyszczone opakowania, które zostały
narażone na różne warunki środowiskowe i temperatury otoczenia, przenoszą
zakażenie. Niemniej jednak w świetle obaw, że wirus znajdujący się na skórze
może przenieść się do układu oddechowego (na przykład gdy dana osoba dotyka
twarzy), osoby mające styczność z opakowaniami, w tym konsumenci, powinni
stosować się do wytycznych organów zdrowia publicznego dotyczących dobrych
praktyk higienicznych, w tym regularnego i skutecznego mycia rąk.
2 https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMc2004973?articleTools=true
Dalsza część artykułu dostępna jest w załączonym dokumencie.