Rzeźnie rolnicze – ułatwienia dla rolników wspierające rozwój gospodarstw18 lutego 2020 r. weszły w życie nowe przepisy, które wprowadzają ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych dla podmiotów zamierzających prowadzić ubój zwierząt w tzw. „rzeźniach rolniczych”, tj. rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.Ułatwienia te dotyczą konstrukcji, rozplanowania i wyposażenia pomieszczeń
rzeźni rolniczych i stanowią krajowe środki dostosowujące do przepisów
unijnych. Uproszczenia te dotyczą przykładowo: liczby pomieszczeń w rzeźni
rolniczej i czynności, jakie mogą być wykonywane w tych pomieszczeniach
(rzeźnia rolnicza będzie mogła składać się z co najmniej jednego
pomieszczenia), sposobu i miejsca przechowywania mięsa pakowanego i
niepakowanego, szatni lub miejsc zmiany odzieży i obuwia dla pracowników
rzeźni, systemu urządzeń do odkażania narzędzi.
W tego typu zakładach podmioty będą mogły poddawać ubojowi zwierzęta
utrzymywane we własnym gospodarstwie, jak również zwierzęta innych podmiotów
utrzymywane w gospodarstwach położonych w tym samym powiecie, w którym
usytuowana jest rzeźnia, lub w powiatach sąsiednich. Możliwe będzie również
dokonywanie rozbioru mięsa pozyskanego z ubitych w tych rzeźniach zwierząt.
Liczba zwierząt poddawanych ubojowi w rzeźni rolniczej w danym dniu będzie
limitowana, przy czym limity te będą mogły być podwyższone pod pewnymi
warunkami i za zgodą powiatowego lekarza weterynarii.
Podmioty prowadzące rzeźnie rolnicze, poza wymogami ww. rozporządzenia, będą
zobowiązane do spełnienia pozostałych wymagań określonych dla rzeźni w innych
przepisach prawa krajowego lub unijnego, dotyczących, np. kryteriów
mikrobiologicznych dla mięsa, łańcucha chłodniczego, czy kwalifikacji osób
dokonujących uboju.
Wprowadzenie uproszczonych rozwiązań dla rzeźni rolniczych ma na celu
wsparcie rolników utrzymujących zwierzęta w swoich gospodarstwach i
zainteresowanych rozwojem działalności, w celu wprowadzenia pozyskanego mięsa
na rynek na małą skalę, np. w ramach rolniczego handlu detalicznego, czy też
działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.
Źródło: MRiRW
pełna lista aktualności
|