Komunikat GIW w sprawie opublikowanego na portalu Onet artykułu pt. „Polskie mięso jest pełne antybiotyków. Zawiera ich coraz więcej”Główny Lekarz Weterynarii opublikował stanowisko odnoszące się do artykułu zamieszczonego w dniu 17 grudnia 2019 roku na portalu Onet pt. „Polskie mięso jest pełne antybiotyków. Zawiera ich coraz więcej”.Autor artykułu porusza temat stosowania antybiotyków w
produkcji zwierzęcej w Polsce, wyraźnie wskazując czytelnikom, że mięso
pochodzące z naszego kraju zawiera coraz więcej antybiotyków.
Artykuł mocno zaniepokoił nie tylko pracowników Głównego
Inspektoratu Weterynarii, ale również całą polską Inspekcję Weterynaryjną.
Artykuł nie pozostał bez echa wśród przedsiębiorców sektora spożywczego oraz
polskich hodowców zwierząt gospodarskich.
Główny Lekarz Weterynarii stwierdza, że autor artykułu podważa w ten sposób
zaufanie konsumentów do polskiej żywności. Tymczasem polska żywność pochodzenia
zwierzęcego podlega stałemu nadzorowi, wielu procedurom kontrolnym i badawczym,
co sprawia, że jest bezpieczna.
Publikacja artykułu o takiej treści może mieć negatywny wpływ na pomyślnie
rozwijający się eksport polskiej żywności. Niewątpliwie tego typu informacje
nie pozostaną również niezauważone przez nie zawsze życzliwe Polsce lobby
żywnościowe w innych państwach.
Mając na względzie powyższe w dniu 20 grudnia 2019 roku Główny
Lekarz Weterynarii skierował do redaktora naczelnego portalu Onet pismo,
wraz z którym przekazano opracowanie dotyczące stanu nadzoru nad polską
żywnością, podejmowanych działań oraz wyników prowadzonych w Polsce badań
laboratoryjnych.
Pełna treść komunikatu:
https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Komunikat-w-sprawie-opublikowanego-na-portalu-Onet-artykulu-pt.-Polskie-mieso-jest-pelne-antybiotykow.-Zawiera-ich-coraz-wiecej/idn:1164
Źródło: GIW
pełna lista aktualności
|