Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Made in Poland. Wymiana doświadczeń z rynków zagranicznych
Protekcjonizm w UE na wspólnym rynku, przybiera różne formy, a od pewnego czasu przybiera formy bardzo niebezpieczne - powiedział Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny PFPŻ ZP podczas XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Chociaż dużo można powiedzieć o protekcjonizmie i obawach związanych z brexitem, to Unia Europejska wciąż jest najważniejszych partnerem handlowym dla naszego kraju. 80 proc. eksportu żywności trafia na unijne rynki. Eksperci uważają, że na unijnych stołach wciąż jest jeszcze miejsce na polską żywność, trzeba tylko znaleźć odpowiednią niszę lub ją samemu wykreować.


Andrzej Gantner, wiceprezes zarządu, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności przypomniał, że nasz przemysł żywnościowy przeszedł przez ostatnie 20 lat potężną zmianę. – Byliśmy jednym z najszybciej inwestujących w przemysł żywnościowy krajów na świecie. W Polsce dokonywały się największe inwestycje, więc gospodarkę żywnościową mamy dosyć rozpędzoną. Nasz wewnętrzny rynek wchłania około 80 proc. żywności wyprodukowanej w Polsce, ale jest to za mało na moce, które posiadamy. Dlatego bez eksportu, bez rynku Unii Europejskiej możemy mieć poważny problem – tłumaczył.


– Zobaczmy różnicę – do Czech, w których żyje 10,65 mln ludności eksportujemy żywność za 1,4 mld euro. Do Chin, w których mieszka 1,38 mld osób – za niecałe 300 mln dolarów. To pokazuje skalę i wagę rynków eksportowych – dodał.


Dalsza część informacji dostępna jest na Portalu Spożywczym>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij