Konsolidacja nadzoru nad jakością handlową żywnościRada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ustawa konsoliduje nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w całym łańcuchu od surowców do konsumentów.Zgodnie z informacją podaną przez
Radę Ministrów, celem ustawy jest
ujednolicenie, usprawnienie i zwiększenie efektywności kontroli jakości
artykułów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony interesów
konsumentów finalnych – przez powierzenie wszystkich kompetencji
w tym obszarze Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Nowe rozwiązanie ma przyczynić się do lepszego
nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych
praktyk w handlu nią (np. fałszowania żywności). - Obecnie
jakość handlowa żywności jest kontrolowana przez dwa organy w zależności od
etapu obrotu: przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
(IJHARS) w produkcji i na granicy oraz przez Inspekcję Handlową (IH) w obrocie
detalicznym.
- Ponadto, IJHARS podlega
ministrowi rolnictwa i rozwoju wsi, a IH – prezesowi Urzędu Ochrony
Konkurencji i Konsumentów – może to stwarzać problemy
z natychmiastową reakcją na pojawiające się zagrożenia ekonomicznych
interesów konsumentów, wynikające np. z naruszenia przepisów
dotyczących ich informowania o składzie kupowanych produktów spożywczych.
- Przykładowo, podanie
nieprawdziwej informacji na etykiecie – napisano, że produkt zawiera
masło, a faktycznie zawiera margarynę – jest oszustwem wobec klienta,
który zapłaci drożej za produkt gorszy jakościowo niż to wynika z etykiety.
- Po zmianach, jedynie IJHARS
będzie odpowiedzialna za kontrolę jakości handlowej artykułów
rolno-spożywczych na wszystkich etapach obrotu (produkcji, przetwarzania,
dystrybucji).
- W praktyce IJHARS nadal będzie
zajmować się kontrolą jakości handlowej produktów rolno-spożywczych, np. u
producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową, ale
jednocześnie przejmie zadania Inspekcji Handlowej związane z nadzorem
nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym (np.
w sklepach i na bazarach) oraz kontrolę żywności w placówkach
gastronomicznych (np. w restauracjach) i działalności cateringowej.
- Powierzenie
jednemu organowi – IJHARS – kontroli nad jakością handlową artykułów
rolno-spożywczych, umożliwi szybsze reagowanie na pojawiające się na rynku
nieprawidłowości, a w rezultacie przyczyni się do wyeliminowania produktów nie
spełniających wskazanych na etykietach standardów jakościowych.
Przewidziano także wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora
Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wobec wojewódzkich
inspektorów IJHARS.
Główny Inspektor IJHARS będzie mógł nadzorować
działalność wojewódzkich inspektorów IJHARS oraz wydawać im wytyczne i
polecenia. Będzie także mógł wystąpić do wojewody o odwołanie wojewódzkiego
inspektora IJHARS, jeśli stwierdzi, że jego działanie zagraża prawidłowemu
wykonywaniu zadań przez wojewódzki inspektorat.
Znowelizowane przepisy – co do zasady – mają
wejść w życie 1 stycznia 2020 r.
Teraz projekt ustawy
zostanie skierowany do dalszych prac w Sejmie RP.
Źródło: Rada Ministrów
pełna lista aktualności
|