Stanowisko PFPŻ ws. zniesienia ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowePFPŻ ZP postuluje wycofanie się z planowanej likwidacji limitu trzydziestokrotności, gdyż będzie ona szkodliwa dla gospodarki żywnościowej w Polsce.W ramach Wieloletniego Planu Finansowego
Państwa na lata 2019-2022 w działaniach zaplanowanych na lata 2019-2020,
a dotyczących podatków i składek na ubezpieczenia społeczne uwzględniono zniesienie
ograniczenia rocznej podstawy wymiaru
składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, co wywołuje duże
zaniepokojenie pracodawców.
Powyższe oznacza
bowiem, iż składka na ubezpieczenie emerytalne i rentowe byłaby odprowadzana od
całości przychodu, analogicznie jak ma to miejsce w przypadku ubezpieczenia
wypadkowego i chorobowego. W obecnym
stanie prawnym, podstawa ta nie może być w skali roku wyższa od kwoty
odpowiadającej trzydziestokrotności prognozowanego wynagrodzenia w gospodarce
narodowej na dany rok kalendarzowy.
Likwidacja
wyżej wskazanego limitu nie jest nową propozycją, gdyż znajdowała się ona wcześniej w ustawie z dnia 15 grudnia
2017 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych
innych ustaw. Wówczas Trybunał Konstytucyjny zbadał, na wniosek Prezydenta RP,
zgodność ustawy z Konstytucją i orzekł, iż jest ona niekonstytucyjna z uwagi na
tryb, w jakim została przyjęta.
Polska Federacja Producentów Żywności
Związek Pracodawców popiera stanowisko przeciwne zmianom, skierowane do
parlamentarzystów przez organizacje pracodawców i związków zawodowych
wchodzących w skład Rady Dialogu Społecznego, wskazujące, że zwiększenie
kosztów uderzy w szczególności w firmy zatrudniające wysoko wykwalifikowanych
specjalistów z dziedziny zaawansowanych procesów biznesowych oraz nowych
technologii. W tych przedsiębiorstwach odsetek pracowników, których dotyczy
limit stanowi 10-20 proc. załogi, a w niektórych przypadkach nawet 30 proc.
Zwrócono przy tym uwagę, że skutki tej zmiany odczują też inni zatrudnieni –
dodatkowe obciążenie pracodawców „uwolnionymi” składkami zmusi bowiem
niektórych do modyfikacji zakładanych podwyżek wynagrodzeń, ograniczenia
benefitów dla pracowników, co przy dużych niedoborach na rynku pracy w
konsekwencji może nawet ograniczyć rozwój przedsiębiorstw. Drastyczne wzrosty
składek dotyczyć będą nie tylko pracodawców, ale również wynagrodzeń netto
tysięcy pracowników sektora produkcji żywności.
Za niezwykle
ważny należy również uznać wpływ zwiększonych kosztów pracy na dalszy szybki
wzrost cen produktów żywnościowych, co w efekcie uderzy zarówno w polskich konsumentów jak i
konkurencyjność przemysłu żywnościowego na rynkach eksportowych.
Ponadto efektem
wzrostu kosztów pracy osób o najwyższych kwalifikacjach, będzie wzrost kosztów
pracy szybszy niż wzrost produktywności, co zmniejszy konkurencyjność polskich
przedsiębiorstw. Przemysł żywnościowy potrzebuje osób o wysokich kwalifikacjach
w celu utrzymania wysokiego poziomu jakości i bezpieczeństwa produkowanej
żywności. Biorąc pod uwagę znaczenie przemysłu żywnościowego dla polskiej
gospodarki i bilansu handlowego naszego kraju posiadanie wysoko
wykwalifikowanych kadr jest niezbędne dla dalszej ekspansji polskiej żywności
na wymagających rynkach eksportowych.
Dodatkowe
obciążenia finansowe powstałe na skutek zniesienia górnego limitu na
ubezpieczenia emerytalne i rentowe negatywnie wpłyną na koszty prowadzenia
działalności i kondycję ekonomiczną całego sektora przetwórstwa żywności w
Polsce, pogłębiając występujące już teraz problemy z zapewnieniem właściwego
poziomu kadr dla przedsiębiorstw żywnościowych. Warto nadmienić, iż sektor przetwórstwa
żywności w Polsce jest jednym z głównych filarów wzrostu gospodarczego w
Polsce.
W związku z powyższym PFPŻ ZP postuluje wycofanie się z planowanej likwidacji
limitu trzydziestokrotności, gdyż będzie ona szkodliwa dla gospodarki
żywnościowej w Polsce.
pełna lista aktualności
|