Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kanon kuchni polskiej – konsultacje
MRiRW zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota”.

Dokument „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota.” powstał w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku, z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Dokument jest próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?


Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu zaproponował zbiór przepisów, które zostały zinterpretowane przez kucharzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujących pod kierunkiem Macieja Nowickiego.


Opracowanie to przywołuje kontekst historyczny i proponuje wybrane tradycyjne receptury oraz  ich współczesną interpretację. Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.


Uwagi i opinie MRiRW prosi przesyłać do 30 września 2019 r. 


Dokument dostępny jest na stronie MRiRW>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij