GLW przedstawił stanowisko NIZP-PZH na temat rzekomego przekraczania norm zawartości azotanów i azotynów w produktach spożywczychGłówny Lekarz Weterynarii w związku z pojawiającymi się w mediach informacjami na temat rzekomego przekraczania norm zawartości azotanów i azotynów w produktach spożywczych, przedstawił stanowisko Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) na ten temat.Jak czytamy w stanowisku NIZP-PZH, „w Polsce urzędowa kontrola
żywności w zakresie poziomu azotanów jest wykonywana przez Państwową
Inspekcję Sanitarną (żywność pochodzenia roślinnego) oraz Inspekcję
Weterynaryjną (żywność pochodzenia zwierzęcego przeznaczona do
wprowadzenia do obrotu).
[…]
Analizy laboratoryjne żywności są wykonywane w laboratoriach
akredytowanych, a wiarygodność uzyskiwanych wyników jest gwarantowana
poprzez wprowadzone w laboratoriach systemy jakości oraz udział
laboratoriów w badaniach biegłości.”
W podsumowaniu stanowiska NIZP-PZH czytamy, że „brak jest danych
potwierdzających wiarygodność wyników zawartości azotanów w warzywach,
owocach, mięsie i przetworach mięsnych uzyskiwanych przy użyciu
przenośnego urządzenia (testera). Jedynie wyniki badań uzyskane za
pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem
danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach
spożywczych.”
Pełna treść stanowiska Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny dostępna jest pod adresem: https://www.pzh.gov.pl/stanowisko-narodowego-instytutu-zdrowia-publicznego-panstwowego-zakladu-higieny-na-temat-rzekomych-przekroczen-poziomow-azotanow-w-warzywach-owocach-miesie-i-produktach-miesnych-i-przeprow/
Źródło: GIW
pełna lista aktualności
|