Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje badanie oceniające różnice w składzie unijnych produktów spożywczych
Wyniki potwierdziły, że nie ma dowodów na podział „Wschód-Zachód” w odniesieniu do jakości żywności.

Wyniki, które są częścią pierwszej fazy badania Wspólnego Centrum Badawczego, nie są zaskoczeniem dla europejskiego przemysłu spożywczego, który zawsze twierdził, że nie ma podziału rynku żywności na „Wschód” i „Zachód” w ramach Unii Europejskiej. 


Raport Wspólnego Centrum Badawczego wskazuje, że mogą istnieć różnice w wartości odżywczej i / lub składnikach, ale różnice te nie są strukturalnie powiązane z konkretnymi obszarami geograficznymi i można je w większości przypadków logicznie wyjaśnić. Firmy produkujące żywność i napoje dostosowują receptury z wielu powodów, w tym ze względu na specyficzne krajowe przepisy i normy, dostępność surowców, lokalne łańcuchy dostaw, spełnianie preferencji konsumentów i lokalnych oczekiwań konsumentów, a także poprawę profilu żywieniowego  produktów wg zaleceń naukowych. Raport Wspólnego Centrum Badawczego wyjaśnia, że ​​różnica w składzie wyrobów nie oznacza różnicy w jakości jako takiej.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij