Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje badanie oceniające różnice w składzie unijnych produktów spożywczychWyniki potwierdziły, że nie ma dowodów na podział „Wschód-Zachód” w odniesieniu do jakości żywności.Wyniki, które są częścią pierwszej fazy badania Wspólnego Centrum Badawczego, nie
są zaskoczeniem dla europejskiego przemysłu spożywczego, który zawsze
twierdził, że nie ma podziału rynku żywności na „Wschód” i „Zachód” w ramach Unii
Europejskiej.
Raport Wspólnego Centrum Badawczego wskazuje, że mogą istnieć różnice w wartości odżywczej
i / lub składnikach, ale różnice te nie są strukturalnie powiązane z
konkretnymi obszarami geograficznymi i można je w większości przypadków logicznie
wyjaśnić. Firmy produkujące żywność i napoje dostosowują receptury z wielu
powodów, w tym ze względu na specyficzne krajowe przepisy i normy, dostępność
surowców, lokalne łańcuchy dostaw, spełnianie preferencji konsumentów i lokalnych
oczekiwań konsumentów, a także poprawę profilu żywieniowego produktów wg zaleceń naukowych. Raport Wspólnego Centrum Badawczego wyjaśnia, że różnica w składzie
wyrobów nie oznacza różnicy w jakości jako takiej.
pełna lista aktualności
|