Niezamierzona obecność alergenów w żywności – wytyczne czeskieW przepisach unijnych dotyczących prawa żywnościowego, a także w polskich przepisach, nie określono szczegółowych wymagań dotyczących podawania informacji o niezamierzonej obecności alergenów, które nie będąc składnikiem danego produktu, pojawiły się w nim w wyniku zanieczyszczenia krzyżowego.W przepisach nie zdefiniowano również pojęcia „śladowa
ilość” oraz nie określono liczbowo śladowej ilości odnoszącej się do
poszczególnych alergenów.
W związku z powyższym znakowanie typu: „może
zawierać (…), „możliwa obecność (…)”, czy też inne tego typu informacje
podane na opakowaniu żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego odnoszące
się do alergenów, które nie są składnikami danego produktu, a mogły dostać się
do niego w sposób niezamierzony, można uznać za dobrowolną informację na temat
żywności zgodnie z art. 36 ust. 2 i 3 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności (…) (Dz. U. L 304 z 22.11.2011, str. 18 ze
zm.).
Informacja taka dla alergików jest ostrzeżeniem o
możliwej zawartości alergenu, który może spowodować negatywne skutki zdrowotne.
Brak tej informacji w oznakowaniu produktu w przypadku, gdy doszło do
niezamierzonego zanieczyszczenia krzyżowego, może stwarzać zagrożenie dla
zdrowia lub życia konsumentów.
Należy jednak zauważyć, że niektóre Państwa
Członkowskie UE mają własne zalecenia w tym zakresie. Przykładem takim są Czechy.
Czeskie Ministerstwo Rolnictwa wspólnie ze
służbami kontrolnymi, tj. Państwową Inspekcją Rolno-Spożywczą (SZPI) oraz
Państwową Inspekcją Weterynaryjną, odpowiedzialnymi za kontrolę bezpieczeństwa
żywności w Czechach, opracowało: „Krajowe wytyczne w sprawie oznakowania
niezamierzonego występowania w żywności ilości substancji lub produktów powodujących
alergię lub nietolerancję”, z 2.08.2018 r.
Przedmiotowy dokument jest dostępny w języku
czeskim pod poniższym linkiem.
https://www.bezpecnostpotravin.cz/narodni-doporuceni-pro-uvadeni-informaci-o-moznem-a-nezamernem-vyskytu-latek-vyvolavajicich-alergie.aspx
Mając na uwadze powyższe wytyczne, polscy
producenci, którzy zamierzają wysyłać lub już wysyłają na rynek czeski żywność
przeznaczaną dla konsumenta finalnego, na której podają dobrowolną informację o
możliwej obecności substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcje
nietolerancji, powinni zapoznać się z tymi wymaganiami.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|