Starch Europe ogłasza kampanię z okazji 60 rocznicy utworzenia uruchamiając nową witrynę StarchinFood.euW 2019 roku mija 60 rocznica powstania Starch Europe, stowarzyszenia branżowego reprezentującego europejski przemysł skrobiowy.Aby uczcić to
wydarzenie, Starch Europe oraz jego członkowie przez cały rok będą podejmować działania
podkreślające długą i bogatą tradycję europejskiego przemysłu skrobiowego oraz
jego świetlaną przyszłość.
Ogłaszając dziś uruchomienie
przebudowanej na nowo internetowej platformy informacyjnej StarchinFood.eu, będące pierwszym z wydarzeń w rocznicowym
kalendarzu, Jamie Fortescue, Dyrektor Zarządzający Starch Europe, powiedział:
„Składniki pochodzenia roślinnego wytwarzane przez europejski przemysł
skrobiowy mają różną postać, różne funkcje i różnorodne zastosowania. Dzięki uniwersalności składniki te są powszechnie
wykorzystywane przez producentów żywności wytwarzających artykuły spożywcze co
dzień trafiające na stoły konsumentów. To z kolei rodzi coraz większe
zapotrzebowanie na wiarygodne informacje o stosowanych przez nas składnikach.”
„Starch in Food (Skrobia
w żywności) staje się obecnie
prawdziwą platformą cyfrową dla wszystkich zainteresowanych, w tym konsumentów
intersujących się żywnością, zawierającą aktualne, oparte na faktach informacje
oraz pytania i odpowiedzi, dostosowaną
do różnych poziomów zainteresowania. Szczegółowe informacje na temat składników
opartych na skrobi, oddzielny dział nauki i wiedzy dla mediów przeznaczone dla
osób, które chcą dowiedzieć się więcej, oraz nowy wygląd i sposób obsługi
tworzą razem wiarygodne źródło rzetelnych informacji opartych na wiedzy”, powiedział.
W roku 2019
Starch Europe będzie organizować liczne działania, w tym serię imprez, które zainauguruje
doroczna konferencja stowarzyszenia w dniu 15 października. Członkowie stowarzyszenia
będą gospodarzami wydarzeń odbywających się w całej Europie, dzieląc się wiedzą
i informacjami na temat skrobi zawartej w żywności.
Odpowiedzi na
pytania dotyczące naszych składników można znaleźć odwiedzając stronę www.starchinfood.eu.
W sprawie
dalszych informacji prosimy kontaktować się z:
Andreas Delvaux -
+ 32 2 289 67 63 - andreas.delvaux@starch.eu
Starch Europe jest stowarzyszeniem branżowym,
które reprezentuje interesy unijnego przemysłu skrobiowego na poziomie
europejskim i międzynarodowym. Jego członkami jest 26 unijnych producentów skrobi, stanowiących
łącznie 95% unijnego przemysłu skrobiowego a członkami stowarzyszonymi jest 7
krajowych stowarzyszeń przemysłu skrobiowego. Europejski przemysł skrobiowy
wytwarza ponad sześćset produktów zawierających skrobie rodzime, skrobie
modyfikowane, słodziki w formie płynnej i stałej oraz oleje, białka i błonniki
stosowane jako składniki i funkcjonalne suplementy w szerokiej gamie artykułów spożywczych,
pasz oraz zastosowań przemysłowych.
pełna lista aktualności
|