Izomery trans kwasów tłuszczowych - rozporządzenie Komisji Europejskiej25 kwietnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniającego załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
Rozporządzenie dotyczy
przemysłowych tłuszczów trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) w środkach
spożywczych przeznaczonych dla konsumentów finalnych lub przeznaczonych do
dostarczenia do handlu detalicznego. Ustanawia limit zawartości przemysłowych
tłuszczów trans wynoszący 2 g/100 g tłuszczu. Ponadto przedsiębiorstwa będą
musiały dostarczać informacje na temat ilości tłuszczów trans w żywności
dostarczanej innym przedsiębiorstwom, jeżeli przekroczony zostanie limit 2
gramów.
Definicje tłuszczu i tłuszczu
trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) są zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i
Rady nr 1169/2011.
Rozporządzenie będzie obowiązywać
od 2 kwietnia 2021 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|