Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Izomery trans kwasów tłuszczowych - rozporządzenie Komisji Europejskiej
25 kwietnia br. zostało opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2019/649 z dnia 24 kwietnia 2019 r. zmieniającego załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do izomerów trans kwasów tłuszczowych, innych niż izomery trans kwasów tłuszczowych naturalnie występujące w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Rozporządzenie dotyczy przemysłowych tłuszczów trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) w środkach spożywczych przeznaczonych dla konsumentów finalnych lub przeznaczonych do dostarczenia do handlu detalicznego. Ustanawia limit zawartości przemysłowych tłuszczów trans wynoszący 2 g/100 g tłuszczu. Ponadto przedsiębiorstwa będą musiały dostarczać informacje na temat ilości tłuszczów trans w żywności dostarczanej innym przedsiębiorstwom, jeżeli przekroczony zostanie limit 2 gramów.

Definicje tłuszczu i tłuszczu trans (izomerów trans kwasów tłuszczowych) są zawarte w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011.


Rozporządzenie będzie obowiązywać od 2 kwietnia 2021 r.


Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij