Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe stawki VAT – prace w Sejmie
Do Sejmu wpłynął rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy – Ordynacja podatkowa. Proponowane są zmiany stawek VAT m.in. na szereg produktów spożywczych.

Projekt ma bardzo szybką ścieżkę legislacyjną (został już skierowany do pierwszego czytania). Jak zapewnia rząd, wprowadzane korekty nie mają na celu zwiększenia wpływów do budżetu, a chodzi o uproszczenie systemu stawek podatku VAT.

Poniżej najważniejsze zmiany:


Obniżenie stawek VAT:

  • Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 proc., czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8 proc. stawką).

  • Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – zostaną objęte 5-proc. stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 proc. w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).

  • Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 proc. (obecnie jest 8 proc.).

  • Musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8 proc. stawką jak pozostałe przyprawy (obecnie 23 proc.).

  • Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – będą objęte stawką 5 proc. (obecnie 8 proc.), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy).


Podwyższenie stawek VAT:

  • Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – stawka wzrośnie z 5 do 8 proc. Napoje owocowe i warzywne - z 5 na 23 proc. Soki oraz nektary owocowe i warzywne pozostaną na poziomie 5 proc.

  • Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty, dotychczas opodatkowane 5 proc. VAT, teraz będą obciążone 23-proc. stawką.

  • Lód używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 na 23 proc.

 

Z tekstu projektu wynika, że stawka na soki i nektary będzie  wynosiła według noweli 5%, natomiast stawka na pozostałe napoje, które nie są nektarem lub sokiem ma zostać ujednolicona do poziomu 23%. Zakwalifikowanie napoju do kategorii nektaru odbywa się na podstawie przepisów wykonawczych ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.


Z wyjaśnienia zawartego w uzasadnieniu podjętej decyzji przez Radę Ministrów wynika, że:

W odniesieniu do napojów projekt przewiduje generalnie stawkę podstawową (obecnie 23%), z preferencji (stawka 5%) mają korzystać wyłącznie określone napoje: mleczne, soki i nektary owocowe, określone napoje warzywne i owocowo-warzywne, preparaty i napoje mleczne dla niemowląt i dzieci oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego”.

 

Jeśli ustawę przyjmie Parlament i podpisze ją Prezydent, to nowe stawki dot. żywności mają być zastosowane od 1 stycznia 2020 r.

 

Źródło: Sejm RP, PFPŻ


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij