Nowe stawki VAT – prace w SejmieDo Sejmu wpłynął rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy – Ordynacja podatkowa. Proponowane są zmiany stawek VAT m.in. na szereg produktów spożywczych.Projekt ma bardzo szybką ścieżkę legislacyjną (został już
skierowany do pierwszego czytania). Jak zapewnia rząd, wprowadzane korekty nie
mają na celu zwiększenia wpływów do budżetu, a chodzi o uproszczenie systemu
stawek podatku VAT.
Poniżej najważniejsze zmiany:
Obniżenie stawek VAT:
- Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne,
skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 proc., czyli zostaną objęte stawką
jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8 proc. stawką).
- Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – zostaną objęte
5-proc. stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema
stawkami: 5, 8 i 23 proc. w zależności od terminu przydatności do spożycia lub
daty minimalnej trwałości).
- Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą
opodatkowane stawką 5 proc. (obecnie jest 8 proc.).
- Musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre
przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8 proc. stawką
jak pozostałe przyprawy (obecnie 23 proc.).
- Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki,
pieluszki oraz foteliki samochodowe – będą objęte stawką 5 proc. (obecnie 8
proc.), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne,
pieluchy).
Podwyższenie stawek VAT:
- Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran,
kurkuma) – stawka wzrośnie z 5 do 8 proc. Napoje owocowe i warzywne - z 5 na 23
proc. Soki oraz nektary owocowe i warzywne pozostaną na poziomie 5 proc.
- Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i
bezkręgowce wodne (m.in kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki)
oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach
gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty, dotychczas opodatkowane
5 proc. VAT, teraz będą obciążone 23-proc. stawką.
- Lód używany do celów spożywczych i innych celów
chłodniczych – wzrost z 8 na 23 proc.
Z tekstu projektu
wynika, że stawka na soki i nektary będzie wynosiła według noweli 5%,
natomiast stawka na pozostałe napoje, które nie są nektarem lub sokiem ma
zostać ujednolicona do poziomu 23%. Zakwalifikowanie napoju do kategorii
nektaru odbywa się na podstawie przepisów wykonawczych ustawy o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Z wyjaśnienia zawartego w uzasadnieniu podjętej decyzji
przez Radę Ministrów wynika, że:
„W odniesieniu do napojów projekt przewiduje generalnie
stawkę podstawową (obecnie 23%), z preferencji (stawka 5%) mają korzystać
wyłącznie określone napoje: mleczne, soki i nektary owocowe, określone napoje
warzywne i owocowo-warzywne, preparaty i napoje mleczne dla niemowląt i dzieci
oraz dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego”.
Jeśli ustawę przyjmie Parlament i podpisze ją Prezydent, to
nowe stawki dot. żywności mają być zastosowane od 1 stycznia 2020 r.
Źródło: Sejm RP, PFPŻ
pełna lista aktualności
|