Nowe przepisy – rolniczy handel detaliczny do sklepów, restauracji, stołówek itp.Od 1 stycznia 2019 roku weszła w życie nowa regulacja prawna, opracowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotycząca rolniczego handlu detalicznego. Nowy przepis to ustawa z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz. U. 2018 poz. 2242).Na podstawie nowych regulacji prawnych podmioty prowadzące rolniczy handel
detaliczny zyskały szerszy zakres odbiorców wyprodukowanych środków spożywczych
na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczaniem dla
konsumenta finalnego, w tym sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnej charakterystyce,
zlokalizowanych na ograniczonym obszarze. Obszar ten będzie obejmować
województwo, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności w ramach
rolniczego handlu detalicznego oraz powiatów lub miast stanowiących siedzibę
wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Limity ilościowe dla żywności zbywanej w ramach
rolniczego handlu detalicznego określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności
zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej
dokumentowania (Dz. U. 2016 poz. 2159).
W zakładce „Rolniczy handel detaliczny”
znajdującej się na stronie internetowej GIJHARS można zapoznać się z wytycznymi
dotyczącymi znakowania żywności wprowadzanej do obrotu w ramach rolniczego
handlu detalicznego oraz z przykładami etykiet jakie powinny być umieszczane na
tych produktach spożywczych.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|