Odpowiedź Głównego Inspektora Sanitarnego na raport NIK dot. dodatków do żywnościGIS wskazuje na błędy merytoryczne i metodyczne raportu NIK prowadzące do wniosków, które nie mają potwierdzenia w rzeczywistości.Raport NIK praktycznie podważa wiarygodność systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce i UE oraz neguje obowiązujące przepisy prawa do przestrzegania których zobowiązani są przedsiębiorcy.
To bardzo poważna sytuacja, która powinna być bardzo szczegółowo wyjaśniona.
GIS wskazuje, że stosowanie substancji dodatkowych do żywności jak również znakowanie produktów spożywczych jest uregulowane na poziomie Unii Europejskiej. Wymagania prawne szczegółowo regulują zakres używania substancji dodatkowych w przemyśle spożywczym, w tym również wyznaczają maksymalne poziomy w żywności dla większości z nich. Przepisy regulujące stosowanie dodatków do żywności są adresowane przede wszystkim do producentów żywności. Podmioty produkujące żywność są odpowiedzialne za bezpieczeństwo wprowadzanych na rynek środków spożywczych i za zgodność z obowiązującymi przepisami. Kontrole urzędowe prowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną mają na celu weryfikację, czy przedsiębiorca postępuje zgodnie z przepisami. Należy nadmienić, że kontrola produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest nadzorowana przez organy Inspekcji Weterynaryjnej. PIS nadzoruje tę żywność na etapie obrotu. Poprawność etykiety i informowania konsumentów o składzie produktu, receptury, prawidłowe stosowanie substancji są kontrolowane przede wszystkim na etapie produkcji żywności.
pełna lista aktualności
|