Przegląd orzeczniczy prawa żywnościowegoPodmioty z branży spożywczej, kwestionujące decyzje Inspekcji Handlowej w sądach administracyjnych, nie mają łatwego zadania.Statystyki pokazują, że zdecydowana większość spraw
kończy się utrzymaniem w mocy decyzji organów nadzoru.
Tendencja do orzekania na niekorzyść przedsiębiorców
wynika z dużej pojemności i nieostrości podstawowych pojęć prawa żywnościowego.
Terminy takie jak „wprowadzenie w błąd”, „przeciętny konsument”, pozostawiają
interpretatorom dużo swobody. Sądy zastępują jednak luz interpretacyjny
dyrektywą ochrony konsumentów. Tym samym, interpretują przepisy i pojęcia prawa
żywnościowego rygorystycznie, dla zapewnienia jak największej ochrony
konsumentom.
Więcej w
najnowszym numerze
kwartalnika „Food-Lex”, zapraszamy do prenumeraty!
pełna lista aktualności
|