Projekt ustawy - VATNa stronie RCL został opublikowany projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa wraz z załącznikami dot. stawek podatkowych. Niektóre produkty spożywcze zostaną objęte wyższym, a niektóre niższym podatkiem.Na stronie
RCL został opublikowany projekt ustawy o zmianie ustawy o
podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa wraz z
załącznikami dot. stawek podatkowych. Niektóre produkty spożywcze zostaną
objęte wyższym, a niektóre niższym podatkiem.
Przygotowany projekt zakłada wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT,
przy założeniu uproszczenia systemu stawek opartego na 3 filarach: prostota – przejrzystość – przyjazność
stosowania. Jak deklaruje rząd, zmiana nie ma charakteru fiskalnego, ale
ma uprościć obecny system, z którym często wiążą się duże problemy
interpretacyjne.
Planuje się osiągnięcie zakładanego celu
poprzez zbudowanie matrycy stawek podatku VAT opartej na następujących założeniach: 1.
przyjęcie jednej (takiej samej) stawki podatku
dla całych – w miarę możliwości i przy racjonalności systemu – działów CN. Przykładowo – przy założeniu, że stawki
obniżone będą miały przede wszystkim zastosowanie do produktów żywnościowych –
stawką w wysokości 5% będą objęte całe działy (wszystkie towary sklasyfikowane
w danym dziale): - 02 – Mięso i podroby jadalne,
- 04 – Produkcja mleczarska; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone,
- 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne,
- 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów, itd.
2.
przyjęcie – w przypadku konieczności zmiany
stawki na dane towary – generalnie zasady obniżania stawek („równanie w dół”), 3.
konieczność zrównoważenia wprowadzenia prostej
matrycy podwyżkami stawek na wybrane (ale nieliczne) towary i usługi.
Efektem powyższego jest znaczące zmniejszenie liczby pozycji w nowych załącznikach
nr 3 i nr 10 do ustawy, zawierających wykazy towarów i usług opodatkowanych
według stawek odpowiednio: 8% i 5% (z obowiązujących 150 do 71 w załączniku nr
3 oraz z 35 do 23 w załączniku nr 10). Załączniki te uwzględniają również
towary i usługi objęte obniżonymi stawkami VAT, które dodatkowo są obecnie
wymienione w rozporządzeniu Ministra
Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których
obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek
obniżonych - dalej „rozporządzenie w sprawie stawek
obniżonych”. Należy mieć na względzie, że nieuniknionym następstwem
takiego podejścia są pewne zmiany zakresu stawek obniżonych w porównaniu do
stanu obecnego, wynikające chociażby z innej budowy i systematyki CN i PKWiU,
ponownie jednak należy wskazać na główną korzyść zastosowanego rozwiązania w
postaci prostoty i przejrzystości systemu, jak również likwidacji pewnych
niekonsekwencji w dotychczasowym stosowaniu stawek, gdzie podobne towary
(towary takiej samej kategorii) były czasem opodatkowane według różnych stawek
– na przykład owoce – 5% i 8%, prasa – 5%, 8% i 23%, produkty piekarnicze – 5%,
8% i 23%.
Jak wspomniano wyżej efektem proponowanego rozwiązania
będzie obniżenie stawek podatku na niektóre towary.
pełna lista aktualności
|