98% poprawnie znakowanych środków spożywczychPaństwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała raport pt. „Stan sanitarny kraju w roku 2017” zawierający dane statystyczne dotyczące m.in. jakości zdrowotnej środków spożywczych.Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała raport pt. „Stan sanitarny kraju w roku 2017” zawierający dane statystyczne dotyczące m.in. jakości zdrowotnej środków spożywczych.
W części "Znakowanie środków spożywczych" podaje on: Prawidłowe znakowanie zawierające obowiązkowe informacje
na temat żywności, w tym dotyczące substancji lub
produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
służy ochronie zdrowia konsumentów poprzez zapewnienie
podstaw do dokonywania świadomych wyborów oraz
bezpiecznego stosowania żywności. Dlatego próbki pobierane
do badań laboratoryjnych oceniane są m.in. w kierunku
zgodności znakowania z obowiązującymi przepisami.
W 2017 r. na 39 841 ocenione próbki – zakwestionowano
871, co stanowi 2,18% (w 2016 r. – 2,27%).
Ponadto, raport przedstawia także wyniki analizy środków spożywczych - ze zbadanych ogółem 81 655 próbek niespełna 3% zostało zakwestionowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Źródło: GIS.
pełna lista aktualności
|