Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
98% poprawnie znakowanych środków spożywczych
Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała raport pt. „Stan sanitarny kraju w roku 2017” zawierający dane statystyczne dotyczące m.in. jakości zdrowotnej środków spożywczych.

Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała raport pt. „Stan sanitarny kraju w roku 2017” zawierający dane statystyczne dotyczące m.in. jakości zdrowotnej środków spożywczych.

W części "Znakowanie środków spożywczych" podaje on:
Prawidłowe znakowanie zawierające obowiązkowe informacje na temat żywności, w tym dotyczące substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji służy ochronie zdrowia konsumentów poprzez zapewnienie podstaw do dokonywania świadomych wyborów oraz bezpiecznego stosowania żywności. Dlatego próbki pobierane do badań laboratoryjnych oceniane są m.in. w kierunku zgodności znakowania z obowiązującymi przepisami. W 2017 r. na 39 841 ocenione próbki – zakwestionowano 871, co stanowi 2,18% (w 2016 r. – 2,27%).

Ponadto, raport przedstawia także wyniki analizy środków spożywczych - ze zbadanych ogółem 81 655 próbek niespełna 3% zostało zakwestionowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną.

Źródło: GIS.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij