Markowe nie tylko dla bogaczyKryzys gospodarczy i cieńsze portfele konsumentów zasiały niepokój u producentów przetworów mięsnych o przyszłość markowych produktów. Obawy dotyczyły wędlin z segmentu Premium i wyrobów luksusowych utożsamianych z markowymi produktami. Trendy na rynku wędlin poszły w innym kierunku niż przewidywano.Segment wędlin markowych nie może doczekać się jednoznacznej definicji. Najczęściej utożsamia się go z wędlinami Premium, luksusowymi. Producenci najsilniejsi na rynku istotnie inwestują w marki wyrobów z tego segmentu. Inwestycje są znaczne, bo utrzymanie pozycji marki wymaga dużych nakładów na marketing i reklamę, a ponadto odpowiedniego opakowania i atrakcyjnej ekspozycji luksusowych wyrobów. Wędlin z segmentu Premium nie ma raczej w wielkopowierzchniowych sieciach. Siermiężna ekspozycja i przeświadczenie, że kupuje się w nich tanie produkty najwyżej ze średniej półki, mogą zepsuć - budowany dużym nakładem sił i środków - wizerunek produktu...
... Zamożniejsi Polacy polubili wędliny z grupy Premium i kryzys nie zmniejsza sprzedaży takich produktów i trend ten, jak prognozują, nie zmieni się. Spodziewany jest nawet rozwój tego rynku. To, że wysokogatunkowe wędliny mają stałą grupę wiernych konsumentów potwierdzają też badania tendencji w zakupach wędlin w hiper- i supermarketach prowadzone przez Nielsen w okresach porównawczych sierpień 2007- lipiec 2008 i sierpień 2008- lipiec 2009. W drugim z badanych okresów spadła co prawda sprzedaż szynki, a szczególnie polędwicy, ale jednocześnie... mielonki i cienkich kiełbas tradycyjnych, uważanych za produkty z niskiej półki. Wzrosła zaś sprzedaży markowych salami, kiełbas suchych i podsuszanych oraz - znacząco - parówek!...
... Mimo kryzysu i zmniejszonych dochodów konsumenci nadal niemal codziennie sięgają po wędliny. Statystyczne gospodarstwo domowe kupuje 25-50 dag wędlin tygodniowo. Około 10 proc. to wędliny Premium, pozostałe, zgodnie z oczekiwaniami konsumentów, powinny się sytuować w segmencie Economy, najlepiej marek średniej wielkości czy regionalnych producentów, oferujących dobrej jakości, smaczny, godny zaufania produkt.
Czy mniejsze i średnie firmy zrażą się trudnościami konsorcjum zbudowanego wokół marki „Dobre… po prostu” i nie podejmą próby wykorzystania tej szansy?
źródło: fresh&cool market
Tekst: Ewa Obidzińska
Więcej w listopadowym wydaniu branżowego miesięcznika o żywności fresh & cool market: www.fcmarket.pl
pełna lista aktualności
|